Elf – „Trying to Burn the Sun“

Lipanj – 1975.

album-art

00:00

Grupa Elf izdaje treći i posljednji album „Trying to Burn the Sun“.

Njegov se izlazak donekle poklopio s dolaskom Ritchie Blackmorea na Floridu, a što je bilo nakon toga, je dobro znana povijest.

Ritchieju pada u oko Ronnie James Dio, vidi u njemu idealnog vokala za svoju muziku, te ga nagovara da snime par kompozicija. Dakako, na ruku im je išlo što je Elf bio dobar bend, te su iz njega regrutirali ostatak ekipe koja se kasnije prozvala Rainbow.

No, album „Trying to Burn the Sun“ je značajan u tome što je donio evoluirani izričaj benda, približivši ga uzorima preko Velike Bare, Deep Purple. (iako, kad ga se danas sluša, album je daleko sofisticiranije od izdanja Deep Purple)

Grupa Elf je u trenutku ulaska u studio za snimanje trećeg albuma potpisuje za Deep Purple tiketu, „Purple Record“, nakon što su ih „otkrili“ Ian Paice i Roger Glover, koji postaje i producent grupe.
Koliko je Roger Glover bio impresioniran Ronniem, svjedoči i činjenica da ga je pozvao da sudjeluje u njegovom velikom projektu, rock operi „The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast“


Elf – “Good Time Music”

Poprilično podcijenjen, a pogotovo  u svjetlu činjenice da je izašao u istoj godini kao i prvijenac grupe Rainbow, album biva značajnije zapažen samo u Japanu.

Drugo što je donio album jest činjenica da je napokon, nakon godina i godina nastupanja i napornog rada, po prvi put javnost ali i kritika okrenula oči (i uši) prema Ronnie James Dio-u te mu počela davati zaslužene kredite. Jer, moramo biti iskreni, kultni status u Rainbow, pa i u Black Sabbath nije došao niotkuda, ni preko noći…

I na kraju, generalno gledajući nije toliko bitno, ali u kontekstu stvaralaštva amo Ronnie James Dioa,  i te kako. Naime ime benda Elf dolazi iz engleske mitologije i odnosi se na patuljka, koji svojim radnjama čini packe.

Kad se zna da je Dio bio opčinjen vilenjacima, vilama, patuljcima i općeniti likovima iz bajki, s jedne strane, a Ritchie Blackmore pak s druge strane opčinjen medieval, srednjovjekovnom muzikom, onda puno toga u opusu grupe Rainbow postaje jasno.

I još jedan kuriozitet, u prvoj inkarnaciji grupe Elf, Ronnie James Dio je pored vokala svirao i bas!


Elf – „Trying to Burn the Sun“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh