East Of Eden – “Jig-a-Jig”

Svibanj – 1970.

East of Eden je imao iza sebe dva albuma koji su svojim statusom kucala na najgornji razred progresivnog rocka svog doba.

„Mercator Projected“ i „Snafu“ su bili veliko osvježenje na prog sceni, poglavito jer su svojim sadržajem dobrano proširili tada već klasični prog izričaj.

I kad se očekivao nastavak uzlazne kreativne putanje, bend za jednog od vježbanja „ubada“ pjevni segment, kojeg u hipu obogaćuje ritmikom. U biti, igrajući se u studiju u pripremi za snimanje, uzimaju iz zezancije tri segmenta narodnih pjesma, “The Ashplant Reel”, “Drowsy Maggie” i “Jenny’s Chicken”, te ih spajaju u jednu kompoziciju. Odmah se vidjelo da je na pomolu zarazna i pjevna pjesma, te su je odlučili finalizirati.
„Jig-a-Jig“ izlazi i .. , progresivna grupa dolazi na top liste sa singlicom!
U Francuskoj čak zasjeda na prvo mjesto!

No, prokletstvo koje je sa sobom donijela je povuklo na dno East of Eden, jednu od najvećih i najperspektivnijih progresivnih grupa svih vremena.
Jašući na valovima komercijalizacije grupa nakon uspjeha ovog plesnog pjesmuljka skreće iz progresivnih voda i uplovljava u neku vrst mainstreama u kojem tone i nestaje u zaboravu vremena.

Stoga, i pored komercijalnog uspjeha, kad se spomene ova singlica, poznavateljima prilika tog doba se nameće samo jedna asocijacija, „Trojanac u opusu“!


East Of Eden – “Jig-a-Jig”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh