Danny Kirwan
1950. – 2018.

Lipanj – 2018.

Danny Kirwan, nekada član benda koji je harao top listama diljem svijeta, zaboravljen i marginalizirani beskućnik umire u siromaštvu i bijedi.

Kako sve u životu ima svoje uzroke i posljedice, tako i njegov kraj u okolnostima u kojima ga je zadesio posjet ultimativnog posjetitelja.

Danny je početkom šezdesetih svirao u bendu Boilerhouse, kad ih otkriva producent Fleetwood Maca, Mike Vernon. Mike javlja Peteru Greenu o mladom gitaristi perspektivnog benda. Kao i uvijek u tim situacijama, Green uskače da bi pomogao. Nudi bendu profesionalni angažman, no ritam sekcija nije bila spremna na taj korak. Na audiciji na kojoj su preslušali oko 300 kandidata, ni jedan nije prošao Greenov prag, te je napravio jedino što mu je ostalo da ne izgubi mladu nadu. Privolio ga je da se pridruži Fleetwood Macu, koji je već u to vrijeme imao iza sebe dva albuma i status velikih zvijezda.

Prvi su koncerti pokazali da je Green bio apsolutno u pravu kad je Dannyja doveo u bend, jer Fleetwood Mac su dobili bogat, puniji i reskiji zvuk. Prvi ulazak u studio je rezultirao objavom najvećeg hita Fleetwood Maca, instrumentala “Albatross”. Sam je Green, iako autor kompozicije rekao da bez Kirwana ne bi bilo ni “Albatrossa”.


Fleetwood Mac – “Albatros”

Grupa je nakon američke turneje na kojoj je Kirwan briljirao ušla u studio i na svjetlo dana je izašao “Then Play On”, „swan song“ najveće blues grupe svih vremena. Na originalnom izdanju albuma se našlo ni manje ni više nego sedam Kirwanovih kompozicija, što jasno upućuje koji mu je status podario Green.

U kasnijim izdanjima, poglavito za američko tržište, broj kompozicija na album pada, tako u nekoj finalnoj verziji koja danas egzistira kao službena, Kirwan ima pet kompozicija.

Odlazak Petera Greena iz Fleetwood Maca je bio težak udarac za ostale članove, čak se javljala ideja o prestanku rada. Na sreću, Spencer i Kirwan su uspjeli premostiti Greenovo odsustvo, te je bend krenuo dalje, da bi na albumu “Bare Trees” Kirwan opet odnio primat u skladanju s pet kompozicija na njemu.

Turneja koja je uslijedila je prošla katastrofalno, jer je Spencer u sred nje nestao i kasnije se ispostavilo da se pridružio nekom vjerskom kultu kojeg je vidio na ulici, a Kirwanovi psihički problemi doživljavaju svoju kulminaciju.


Fleetwood Mac – “Oh Well”

Biva izbačen iz benda jer su droge i alkohol u kombinaciji sa psihičkim problemima toliko načele normalno ponašanje da je teško uopće mogao funkcionirati.

Odlaskom iz grupe surađuje s nekoliko eminentnih muzičara tog doba i snima tri solo albuma od kojih ni jedan nije uspio privući niti kurtoaznu pažnju. Pa čak i reizdanja na CD formatu su lansirana samo u Japanu i to u minimalnim nakladama.

Psihički nestabilan Kirwan tone na dno i tu ga smrt zatiče, u posvemašnjem siromaštvu, ostavljen i zaboravljen.

Bend kojem je „debelo“ pridonio da ima status kojeg danas uživa i koji je posljednjih dvadesetak godinaodštampao” više od milijardu dolara, nije našao za shodno da mu pomogne s bilo kojom crkavicom, ako ne ništa onda bar na ime ljudskosti i nekadašnjeg prijateljstva. (sasvim različita priča od Pink Floyd i Syd Barretta!)

Danny Kirwan će uvijek ostati upamćen kao član benda koji je lansirao najveće hitove prošlog stolječa i time se upisao u vječnost.

Kombinacija imena, Peter Green, Danny Kirwan, Jeremy Spencer, John McVie i Mick Fleetwood znače samo jedno – Fleetwood Mac.

Sve ostalo su varijacije na temu koje teško da mogu doći do koljena ovoj inkarnaciji!

R.I.P. Danny!

na vrh