Bryan Ferry – „Another Time, Another Place“

Srpanj – 1974.

album-art

00:00

Nakon uspješnog solo prvijenca „These Foolish Things“, Bryan Ferry izdaje drugi solo album „Another Time, Another Place“.

Za razliku od prvijenca na kojem je uvrstio obrade Dylana, Stonesa, Beatlesa, … , Bryan na albumu „Another Time, Another Place“ kreće prema soulu, pa i countryju. Stoga i ne iznenađuje da su na albumu obrade Willie Nelsona, Joe Southa, Kris Kristoffersona, Sam Cookea i naposljetku ipak Bob Dylana, ali iz njegove country faze.

Iako su prvijenac i album „Another Time, Another Place“ nosili specifični pečat Bryan Ferryja, publika, a i kritika ih nisu bezrezervno prihvatili. Pogotovo u svjetlu činjenice da je Roxy Music bio na nekom kreativnom zenitu, a Bryan je bio sastavni dio kreativnog tima. Odmak od izričaja matične grupe i uplovljavanje na nepoznati teritorij je očito trebao samom Bryanu radi umjetničkih aspiracija i očitih okova koje mu je nametala sama matična grupa.

Stoga i ocjene koje datiraju u trenutku izlaska nisu jedinstvene, dapače, ima više negativnih nego onih dobrih. I ponovo ista priča o neprihvaćanju nečega što se ne uklapa u očekivani okvir očekivanja. No, za to uvijek postoji jedan faktor, koji ipak daje onu presudnu ocjenu, a to je vrijeme.


Bryan Ferry  /Jerome Kern, Otto Harbach/– “Smoke Gets in Your Eyes”

I prvijenac i album „Another Time, Another Place“ se dan danas ugodno slušaju. Nisu to remek djela, na trenutke čak ni odlični albumi, ali su albumi koji su donijeli Bryan Ferryja u jednom drugom svjetlu, i dakako, ukazali na putanju kojom će se kretati solo karijera ovog umjetnika.

Bryan Ferry nikada nije napustio legislativu matične grupe, uostalom zašto i bi, pa on je dao lavovski dio kreacije opusa, već jaše na dva kolosijeka, jedan s grupom s kojom je ušao u povijest moderne muzike, a drugim, onaj nježni, dendijevsko sentimentalni Ferry koji de facto nema nikakvih dodirnih točaka s Ferryjem iz Roxy Music.

Njegovi su koncerti pak neka druga priča. Iako sastavljeni od kompozicija iz opusa matične grupe i kompozicija sa solo albuma, na pozornici sve skupa djeluju nekako kompaktno i za razliku od vinilnih izdanja, ljube se u svim segmentima od kojih su skrojene. Time je Ferry skoro pa napravio nemoguće, ali, ovo je tema a neki drugi osvrt.

Ukratko, drugi solo album Bryan Ferryja etablira ovog umjetnika kao svestranog kreativca, i s prvijencem i ovim albumom u biti počinje eru izdanja na kojima se nalaze „obrade bolje od originala“.


Bryan Ferry – „Another Time, Another Place“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh