Bill Wyman / BluesFest London – 28.Listopada-2016.

Doživjeti 80-tu!

Biti aktivna rock zvijezda, a ne biti u centru pažnje, imati respektabilne prijatelje iz svijeta glazbe i još 80 ljeta na leđima, malo tko se time može pohvaliti.

Sve to posjeduje “tihiStone, igrač sitnog veza s basom u ruci, rođen pod imenom William George Perks jr, a svima nama poznatiji kao Bill Wyman.

Bill Wyman napunio je 80. godinu 24.10.-’16., a javno ga je proslavio četiri dana poslije u rasprodanom Indigo klubu u sklopu velike O2 Arene u Londonu.
Indigo klub prima 2350 posjetitelja i s obzirom da su bila najavljena velika imena rock glazbe nije čudo što je nastup rasprodan u vrlo kratkom vremenu.
Cijene ulaznica su varirale između 40 i 270 funti.

bw-in-top

Naravno da je Wyman mogao svirati i rasprodati daleko veći prostor, ali nije, što govori kako je uvijek bio i ostao skroman.

Napomenimo samo da je Bill Wyman bio član i nastupao sa Rolling Stonesima od samog početka (1962. god.), sve do kraja Steel Wheels/Urban Jungle turneje kada ih i 1993. god. službeno i napušta.

Zanemarujući kraće “projekte” (the Cliftons i Willie and the Poor Boys) Wyman osniva the Rhythm Kings-e koji s velikim entuzijazmom sviraju pjesme nastale od 1920-ih pa naovamo, uz naravno i svoj originalni materijal.

Vratimo se na sam koncert.
Svijetla kluba su se prigušila i Wyman je laganim korakom ušetao na binu.
Publika je doslovno u sekundi eruptirala počevši pjevati Happy Birthday… ,dojmljivo.

bw-in-mid

Već se tad moglo osjetiti da je ova noć za pamćenje!
Wyman nam je ukratko, uz neizbježiv britanski humor, zaželio ugodno druženje najavljujući prvog u nizu prijatelja koji su nastupili to veće; Joe Browna; otvorivši koncert s klasikom rocka, “Ruby Tuesday“.

Nastavak koncerta ponudio nam je pregršt vrhunskih glazbenika koji su redom izvodili numere netipične za njihov repertoar.
Zanimljive su bile i priče između pjesama koje govore o korijenima i utjecajima na iste te muzičare od kojih su dobar dio 40 i više godina na sceni.

Set lista (koju možete vidjeti dolje) govori što se sve sviralo, a na bini su se isto večer popeli veličine kao što su Robert Plant, Mark Knopfler, Van Morrison, Bob Geldof, Steven Van Zandt, Terry Taylor, Martin Taylor, Mick Hucknall, Michael Sanchez, Graham Broad, Henry Spinetti, Beverley Skeete, Joe Brown, Andy Fairweather Low, Imelda May….kao i sam Bill Wyman).

Naravno vrhunci večeri, a bilo ih je dosta, bile su kolaboracije i improvizacije istih…, dok je mene najviše “izbacilo iz cipela” solo Geldofa na usnoj harmonici, duet Knopflera i Morrisona, dvije jazzy numere Martina Taylora i lakoća sviranja samog Wymana sa svima njima!

bw-in-mid1

Koncert je bio podijeljen u dva dijela.
Na kraju prvog Wyman je ostao na bini i neumorno potpisivao memorabliju što je učinio i Knopfler nakon koncerta. Na video wallu su se cijelo vrijeme vrtjele i slike koje su obilježile Wymana tokom karijere, a u jednom trenutku “zasjala” je i slika s našim Slavenom Bilićem!

Za vrijeme koncerta Wyman je primio nagradu za životno djelo u sklopu London Blues Festa od strane Live Nationa, a uručena mu je od Steven Van Zandta.

Pored prisutnih gostiju, mnogi su još komotno mogli biti na sceni te večeri. Wyman je surađivao sa ogromnim spektrom umjetnika, od kojih neki i nisu bili baš u „njegovom fahu“ (Albert Lee, Georgie Fame, Mick Taylor, Gary Brooker...), mogli su biti i članovi matične grupe Rolling Stones, mogli su biti mnogi, mnogi drugi.
Ali koncert je bio toliko sublimiran da se odsustvo ni jedne osobe nije osjetilo.
Ipak moram spomenuti da su se članovi Rolling Stonesa javili putem video walla i čestitali mu rođendan.

bw-in-bott

Biti na tom koncertu i osjetiti taj „groove“ nekog već “izgubljenog” svijeta stvarno je nešto posebno…, suza u oku cijelo vrijeme bez skrivanja nostalgije za nekim prošlim vremenima.
Nemojte odmah krivo shvatiti, jer ovdje naravno govorimo o glazbi!

Veselim se nekoj sljedećoj obljetnici Wymana jer ono što smo mi sretnici imali prilike ćuti i vidjeti vrijedno je svake pohvale.

U nadi da će fotografije donekle približiti ovaj tekst veselim se sljedećem susretu!


bw-in-sideSet lista:

Ruby Tuesday (Joe Brown)
Tulsa Time (Joe Brown)
Summertime Blues (Joe Brown)
Donnegan’s Gone (Joe Brown & Mark Knopfler)
Song for Sonny Liston (Mark Knopfler)
Playtime Deluxe (Mark Knopfler)
Mule skinner Blues (Mark Knopfler & Van Morrison)
I Believe to My Soul (Van Morrison)
Mean Old World (Van Morrison)
Harlem Shuffle (Andy Fair Weather Low)
I shall Not Be Moved (Andy Fair Weather Low)
You Never Can Tell (Bill)

*Interval*

Martin Taylor x2 Jazz Guitar Pieces
Beast of Burden (Hollie Stephenson)
Time Is On My Side (Hollie Stephenson)
Little Red Rooster (Bob G & Steven Van Zandt)
Route 66 (Bob G & Steven Van Zandt)
Je Suis Un Rockstar (Bill)
King Bee (Mick Hucknall)
Reconsider Baby (Mick Hucknall)
6345789 (Mick Hucknall)
Mans World (Bev Skeete)
Tell You A Secret (Mike Sanchez)
Let The Good Times Roll (Mike Sanchez & Imelda May)
I’m Crying (Imelda May)
I Feel So Bad (Robert Plant)
Let That Boogie Woogie Roll (Robert Plant)
I Need Your Lovin’ Every Day (Robert Plant & Imelda May)
Encore; I Need Your Lovin’ Eveyday (svi!)

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh