Atomic Rooster – “Made in England”

Listopad – 1972.

album-art

00:00

Progresivna grupa Atomic Rooster izdaje četvrti album “Made in England”.

Bilo je to vrijeme neprekidnih promjena na progresivnoj sceni i nitko pa i oni najveći nisu si mogli priuštiti reciklažu ranijeg opusa. Potraga za novim je jedino što je bilo stalno. Stoga i ne čudi da je baš ovaj, četvrti album donio toliko promjena u izričaju grupe, da bi se iole manje informiranom promatraču komotno moglo učiniti da se radi o dvije sasvim različite grupe.


Atomic Rooster – “Stand By Me”

Magnum opus benda „Death Walks Behind You“ je bio iza njih, donijevši Atomic Rooster kao grupu u koju su uprti pogledi ne samo undergrounda, već i top lista, odnosno main streama. Nasljednik „In Hearing of Atomic Rooster“ je donekle nastavio uzlaznu putanju, no ona je ovaj put bila položena daleko horizontalnije, poglavito jer, pogađate, album nije donio očekivanu evoluciju izričaja, bar ne u onom obliku kakvom se očekivao.

Vincent Crane kao neprikosnoveni lider benda najavljuje zaokret i to veliki. Najava nije dobro sjela  John Du Cannu, gitaristi i  Paul Hammondu, bubnjaru te napuštaju grupu. Time Vincent ostaje jedini originalni član benda.

Nova je postava uključila i Chris Farlowea, što je u samom staru dalo naslutiti smjer kojim će se kretati opus grupe. To se i dogodilo, iako …. U povijesti je ostalo zapisano da je grupa izmijenila smjer u pravicu soula/funka pod utjecajem Chrisa. Vincent je to nebrojeno puta demantirao, no zaludu. Činjenica jest da je sve kompozicije napisao Vincent Crane, te se stog povijesna korekcija sama nameće.


Atomic Rooster – “Time Take My Life”

Album je po izlasku naišao na branu neodobravanja sljedbenika grupe koju je regrutirala albumom  „Death Walks Behind You“, koji je u tom trenutku svjetlosnim godinama bio udaljen od novog izdanja.
No, stvari su se polako slegle, jer sam Chris Farlowe je u grupu došao s velikom „dotom“. Ne samo što je bio pjevač Colosseuma, u trenutku kreativnog peaka, već je kao solo artist imalo dobro pozicionirane albume pa čak i hitove na top listama. Najpoznatiji je danas antologijski “Out of time”, kojeg su za njega napisali Jagger i Richards (the Rolling Stones). I tu je još jedna nepravda na djelu. Naime, ovaj se hit danas poistovjećuje samo sa Stonesima, a zapravo je Chris bio taj koji ga je izdao i porobio top liste s njime.


Atomic Rooster – “Close Your Eyes”

“Made in England”  je album koji nitko nje očekivao od grupe Atomic Rooster. Pored porođajnih muka i neprihvaćanja, danas se udobno smjestio u opusu benda kao jedan od, … . Poglavito radi Chris Farlowea, ali i kompozicija koje su redom, jednostavno dobre.
I to je to!

“Made in England” je posljednji veliki album ove grupe. Nakon njega Vincet Crane polako tone u opskurnost svog uma, ali na svjetlo dana nastoji izbaciti glazbu koja cilja na main stream. Konflikt unutrašnjeg stanja i želja je rezultirao potonućem grupe, te je 1983. godine izdan posljednji album „Headline News“, koji ima malo dodirnih točaka s magnum opusom benda, ali …. . To je već neka druga priča.

Uglavnom da ne bude sve nekako oslikano tamnim bojama, album “Made in England” dolazi na #149. mjesto Billboarda, dok u UK nije omirisao top liste. Kult koji se valjao nakon prvih izdanja nikada nije oprostio skretanje s putanje.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh