Metallica & San Francisco Symphony: S&M2 / film!

Ajmo rukice gori!

Nakon dvadeset godina od lansiranja projekta sa simfonijskim orkestrom, Metallica je krenula korak dalje, upravo je u kinima prikazan dokumentarni film koji je snimljen u San Franciscu, na koncertu sa simfonijskim orkestrom grada.

U poplavi dokumentarnih filmova iz muzičkog miljea, ipak Metallici nije bilo problema zauzeti „prime time“ poziciju i krenuti u globalno osvajanje. Imajući na umu da je bend institucija na toj, globalnoj razini, nema razloga i sumnje u bilo kakvu vrst neuspjeha.

Dokumentarac ide na sigurno i vjerojatno će iza njega slijediti DVD, dakako uz pratnju nosača zvuka i download/streaminga.

Ovo je bio čisto činjenični uvod u projekt u kojeg su svi sudionici, što je veoma vidljivo, uložili veliki trud i nemala financijska sredstva. Prema izjavama, ovaj put se i sama Metallica više uključila u projekt, te su svojim doprinosom pored kompozicija koje su uvrštene u projekt i te kako pridonijeli finalnom obliku kojeg je koncert dobio.


Metallica & SF Symphony – “Nothing Else Matters” @ S&M2

Film kao i koncert podijeljen u dva dijela i tu ne vidim ništa sporno. Ono što je bilo pomalo iritantno jest za vrijeme pauze, koja se mogla komotno zamijeniti s tilovima, Part I/Part II, trajao i trajao monolog dirigenta Michael Tilson Thomasa, u kojem je u biti samo drugim riječima ponovio ono što je rekao u uvodu koncerta. Nepotrebno, jer ako je pauza na koncertu trajala, recimo, deset minuta, ne vidim razloga zašto ta ista pauza i u filmu traje toliko!

Setovi su bili različito obojeni. Prvi je dio bio posvećen novijem materijalu i u tom vidim savršenu logiku, jer sve ostalo bi bilo recikliranje već viđenog, što nije primjereno grupi te veličine koja krasi Metallicu. O samoj izvedbi odnosno aranžmanima bi se dalo govoriti, jer bilo je trenutaka kad je orkestar bio samo pozadinska pratnja bendu, (što se djelom proteglo i na drugi set!), ali s time bih ugazio u polje ukusa, a tu nema smisla intervenirati. Osobno, volio bih da je simfonijski orkestar bio agresivnije zastupljen, ali, …


Metallica S&M² – “The Ecstasy of Gold” + “Call of Ktulu” [Live w/ Orchestra] – 9.6.2019 – San Francisco

Ono što nije bilo ugodno u prvom setu jest bas koje je bio „napilan“ i time nejasan i mutan. U kojem grmu leži zec, u snimci ili distributeru na projekciji, nemam pojma? Možda će odgovoru pomoći činjenica da je taj isti bas u drugom setu bio i te kako jasan, čist, …

Za razliku od prvog seta, drugi je ipak bio koliko toliko okrenut starijem materijalu, poznatom daleko širem auditoriju, te se i u tome krije razlog uvrštavanja klasika, pogotovo na kraju („One“, „Master of Puppets“, „Nothing Else Matters“, „Enter Sandman“, .. .)

Kako se očekivalo, produkcijski je film napravljen po shemi „vrh, vrhova“, te s te strane i ako niste ljubitelj Metallice, isplati se otići u kino i pogledati ga. Ljubitelji će naći dovoljno materijala za uživanje, te ih sigurno neće omesti iritantni trenuci tipa „rukice gore“, kao da smo na nekom meketavom pop koncertu.


Metallica – S&M2 – “The Unvorgiven 3” (Live 09-08-2019 Chase Center San Francisco, CA)

Metallica kreće dalje, još jedan globalni projekt je iz njih, Larsu se „smiješi“ hologram, grupu čekaju pune dvorane, velike tiraže i dakako, enormni bankovni računi.

Kad se sve zbroji i oduzme, „this is what is all about today“!


Metallica & San Francisco Symphony: S&M2

Set 1

The Ecstasy of Gold
The Call of Ktulu
For Whom the Bell Tolls
The Day That Never Comes
The Memory Remains
Confusion
Moth Into Flame
The Outlaw Torn
No Leaf Clover
Halo on Fire

Set 2

Scythian Suite, Op.20 , Second Movement
Iron Foundry
The Unforgiven III
All Within My Hands
(Anesthesia) Pulling Teeth
Wherever I May Roam
One
Master of Puppets
Nothing Else Matters
Enter Sandman


Metallica: S&M² – In Theaters October 9th (Trailer)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci