Feral Tribune – kako to jebeno zvuči!

Tuđi dokumentarci kao dio naše povijesti!

Federalna televizija (RTVFBiH) je emitirala seriju od četiri dokumentarna filma posvećena magazinu Feral Tribune.
Autori ove serije su Alen Drljević i Aziz Čeho.

Sve su epizode serije napravljene u formi razgovora s glavnim akterima, Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem, te njihovim suradnicima. (Predrag Lucić je nažalost preminuo!).

Paralelno s razgovorima su prikazane uglavnom naslovnice izdanja koje poentiraju na temu o kojoj se razgovara.

Bila bi to još jedna klasična TV serija koja bi po prikazivanju otišla na police i tu i tamo se reprizirala, teško ikoga animirajući da o njoj piše i nakon premjere. Da, ali ne i u ovom slučaju, jer ipak, u fokusu svega je Feral Tribune, podlistak, novina, pa magazin koji je obilježio cijelo razdoblje povijesti nove države kojoj se tepa kao o ostvarenju “tisućljetnoga sna”.

Od svog nastanka do gašenja bio je jedina istinska opozicija vlasti, ali i ideologija koje su odvele hrvatsko društvo na stranputicu i prisilile ga da gazi smetištem povijesti.

TV postaja jedne države je napravila dokumentarnu seriju o magazinu koji je izlazio u drugoj državi, (povremeno je sadržaj magazina zadirao u zbivanja u njoj, ali u kontekstu uređivačke politike). Pa i pored činjenice da su u radu portala sudjelovali novinari i iz te države, Feral se kao izdanje veže isključivo za Hrvatsku.

Da bi “katedrala duha” napravila ovakvo nešto ravno je očekivanju da „na vrbi rodi grožđe“, jer TV postaja koja veliča ustašiju i propagira knjige o Jasenovcu u kojim je prikazan kao radni logor i mjesto ugodnog odmora, postaja u kojoj caruju nepotizam, političko poltronstvo, neo-ustaštvo, teško da bi mogla iznjedriti iole išta pozitivno o Feralu. O drugim TV kućama je izlišno i govoriti, jer su na tržištu na kojem vlada, zna se koji zakon, i skretanje s njega znači pad gledanosti i smanjenje prihoda.

Ukratko, što se tiče Hrvatske i njenog medijskog prostora, Feral Tribune nikada nije postojao i točka.

Feral Tribune je bio rijetka svjetla točka i njegovo gašenje je najveća sramota kvazi-demokratskog društva koje je u biti diktatura koja se ni koraka nije odmakla od one “mračne”, koju je naslijedila. Umjesto Centralnog Komiteta imali smo HDZ/SDP, umjesto partije dobili smo crkvu, umjesto diktatora kako od milja nazivaju Tita, imali smo njegovu lošu imitaciju, Franju.

Shvaćajući demokraciju kao smetnju svojoj vladavini, proglašava opoziciju “stokom sitnog zuba”, uvodi na velika vrata pljačku narodne imovine koja se pola stoljeća mukotrpno stvarala u “mraku” prijašnje diktature, odabire 200 obitelji koje bi trebale nositi društvo, a ostale osuđuje na ropstvo i služenje novim beskrupuloznim gospodarima.

Nije stoga ni čudo što je u takvim okolnostima Feral Tribune bio jedina opozicija i time veliki trn u oku ne samo Tuđmanu već i cijeloj kliki koju je raskrinkavao iz broja u broj.
Teško je u par rečenica sažeti kojim su se svim “demokratskim” sredstvima koristili HDZ s Franjom Tuđmanom na čelu, kako bi ugasili magazin i otklonili i posljednju kritičku misao u nacionalnom euforijom obojeno društvo.

Za razliku od Dalmatinske Akcije, koju je eliminirao mafijaškim metodama i premlaćivanja moralne vertikale (danas nepoznat pojam!) Vlade Gotovca, Franjo nije uspio ugasiti Feral Tribune, pored svih pokušaja magazin je opstajao.

Vrhunac, a i strategija gašenja od strane vlastodržaca obju strana, je bilo financijsko iscrpljivanje koju je provodila još jedna sramota “demokratskog društva” oslikana u obliku “neovisnog” sudstva koje je time dokazalo sve licemjerje jednog režima. Bez obzira tko je tužio Feral i za što, dobivao je parnicu i debelu odštetu na ime, pitaj boga čega.
Najeklatantniji primjer je bio sudski proces u kojem je jedan “eminentni” novinar Slobodne Dalmacije tužio Feral, pazite ovo, jer ga je oklevetao, objavljujući njegov tekst od prije jedva dvije godine. Dakako, novinar je u međuvremenu promijenio stranu, “progledao na svih šest očiju” i shvatio da ga objavljivanje njegovih nedavno objavljenih tekstova, vrijeđa. Po „dobrom sudskom običaju“ parnicu je dobio i s njom debelu odštetu, kako on tako i stotine „uvrijeđenih eminentnih“ članova našeg dičnog društva.

Feral Tribune je govorio o onom o čemu su svi šutjeli. Nije rijetkost, da je godinama nakon objave neke malverzacije u Feralu, neki drugi list, u „povoljnom političkom trenutku“ jednostavno prepisao Feralov članak i naveo ga kao svoj (tekstovi o malverzacijama Sanadera!)

Zaplećući nogu na svom koraku i Račanova vlast je nastavila ondje gdje je Franjo stao, ovaj put uspješno.

Feral Tribune se ugasio!

Bio je to jedan od rijetkih “uspjeha” vlasti koja je dobila plebiscitarnu podršku cijelog hrvatskog korpusa da očisti gamad i uvede red u ortačkim ugovorima premreženu zemlju.
Napravili su …
Rezultat je vidljiv i danas!

Ideja Ferala je poražena” i to je najveći anticivilizacijski doseg moderne Hrvatske, ideja koja je bar pokušala zapaliti iskru nade u bolje sutra. Danas smo svjedoci, da je iskra ugašena, to bolje sutra je ostalo negdje daleko iza nas.

Hrvatska tone svakim danom sve dublje i dublje u talog svoje neispričane i zatrte povijesti.

I ima još puno toga, nema smisla nabrajati, jer ionako sve to skupa možete pogledati.

snimke možete naći i na sljedećim adresama:
1. epizoda – https://federalna.ba/feral-tribune-04032021-6vxao
2. epizoda – https://federalna.ba/feral-tribune-11032021-bsgch
3. epizoda – https://federalna.ba/feral-tribune-18032021-jejuz
4. epizoda – https://federalna.ba/feral-tribune-25032021-vjngw


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci