Tazebao – “Opium Populi”

Svježi vjetar s Apenina!

Apeninski simfo izričaj je uz kanconu identifikacija poluotoka, ali i prezentacija kulture, naslijeđa i ingenioznosti njenih stanovnika i aktera u umjetnosti.

Festival u San Remu, kancona u svojo esenci i progresivni rock sa svim derivatima su obilježili dvadeseto stoljeće na poluotoku i uveli je u novo. Za normalno je očekivati da će to novo stoljeće biti na neki način naslonjeno na nasljeđe iz prošlog i baš to se dogodilo, iako ne doslovno, na albumu “Opium Populi”!

Na našim prostorima nepoznata grupa Tazebao je izdala album koji u atmosferi u sebi nosi nasljeđe prošlih vremena, ali u svom kontekstu i konceptu gleda u budućnost.
Usudio bih se reći, više u budućnost na našim prostorima, nego u Italiji.

Tazebao_Official01

Tvrdnja stoji na svojim nogama ako se zna da je album konceptualni i da je osnovna tema koncepta vjera, ne samo katolička, već vjera uopće, vjera koja melje ljude, stvara od njih mentalne robove i u biti zaustavlja progres društva na svim poljima.

Između ostalog, kao primjer može poslužiti i činjenica da je katolička crkva eliminacijom Katarskog reda  u biti zaustavila, odnosno odgodila renesansu društva, i time “unazadila” zapadnu civilizaciju, po nekim nagađanjima, čak za 500 godina??
Ako i blizu realnog, to dovoljno govori o  povijesnim gabaritima njenog djelovanja, odnosno vjeri u globali.
Tragično i užasno!

Bio je to u biti jedan od najvećih zločina protiv čovječanstava!

TAzebao 1Tazebao se uhvatio u koštac sa skoro izumrlom formom i donio nam lijepi poklon, kojeg iskreno, nisam očekivao.
U najboljoj maniri svojih prethodnika, Le Orme, PFM, Banca … , Tazebao na talijanski, čitaj melodiozni način kreira album koji dira u sva čula. I ne samo to, iako bogat melodijama, ipak je vokal u biti narativni i priča svoju priču, priču koja je obavijena tamom, baruštinom licemjerja … .

Jedini stih na engleskom je “Darkness Is My Life”, koji u četiri riječi govori sve, ali apsolutno sve.
Ova rečenica opisuje album u svojoj esenci i ostatak lirike u biti razlaže i potkrepljuje ovu tvrdnju.

„Opium Populi” je iznenadni album, album apsolutnog iznenađenja i iako ga slušam već danima, još ni blizu nije isteku roka upoznavanja.

Svaka je pjesma postavljena točno na “lokaciji” na kojoj treba biti, svaka je melodija izbrušena i bez primjesa bljutavosti koja proizlazi iz nametnute dopadnosti.

Muzički je pak album priča za sebe.
Pun je skrivenih pasaža, produkcijski gurnutih u stranu radi same priče, ali ne i potpuno prekriveni.
Atmosferom (angažiranošću) je album u prošlom stoljeću, ali je produkcijski debelo o ovome. Ne samo to, superiornost “tihe” produkcije se ispoljava baš u tom nenametanju muzičkih fragmenata i instrumenata.

Balansiranje i podređivanje ukupne zvučne slike konceptu jest odlika ovog albuma, ali jest odlika i velikih konceptualnih albuma prošlog stoljeća.

Ne mogu se oteti dojmu da je Tazebao u svojim mislima ovaj album stvarao godinama i da je svaka pjesma, svaki fragment sazrijevao u različnim verzijama, dok nije poprimio formu i ponio sadržaj koji ga je determinirao kao dio cjeline.

Mnogi od vas koji ovo čitate imati će problem s lirikom, jer je uglavnom na talijanskom jeziku, a ima i latinskog.
Potrudite se, ovaj album će vam pružiti zadovoljstvo koje slušatelj može doživjeti samo s velikim albumima.

Oni su do sada stotinu puta odslušani, preslušavani, proanalizirani sad je red na “Opium Populi”

Zaslužio je, vjerujete!


Tazebao – “Opium Populi” / promo

Tazebao – “Ecce Homo”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci