Mike Oldfield – “Crises”
27. Svibnja – 1983.

album-art

00:00

Mike Oldfield izdaje osmi album, “Crises”.

Nakon svih godina neprestanog eksperimentiranja, ovaj put je išao na sigurno i dakako, pogodio.

Na “b” strani albuma se nalaze, za njega totalno neobično, trominutne kompozicije, koje redom izlaze na singlicama i penju se na top listama.

Uspon je počela “Shadow on the Wall”, koja je iz letargije istrgla Rodgera Chapmana, za njom je slijedila “Moonlight Shadow”, iako je umjesto nje moga biti bilo koja od ostalih kratkih tema s albuma.

Sama naslovna kompozicija ”Crises” nastavlja tradiciju prethodnika, kako po dužini trajanja tako i po koncepciji. Zarazna u svojoj esenciji, raskošna u prezentaciji, kompozicija “Crises” nalazi Oldfielda u promišljanju same biti svog stvaralaštva.


Mike Oldfield & Roger Chapman – “Shadow On The Wall”

I to je pokušao izraziti muzikom, a točku na “i” je stavio izborom omota. Omot je klasična priča o promišljanju smisla rada i stvaralaštva, gdje se pojedinac osjeća sićušan u poređenju s djelom kojeg je stvorio. Drugim riječima, djelo je veličinom nadmašilo tvorca.

Ne prvi, a nadam se ne i zadnji put, jer ova konstatacija nosi u sebi samo jedan pridjev – veličanstvenost i vječnost.

Ne želim glorificirati sam album, jer i on ima svojih dobrih, ali i par loših strana, no sam koncept se Oldfieldu i te kako isplatio.

Osobno, ovo je jedan od mojih favorita kad govorim o Mike Oldfieldu, i to iz nekoliko razloga. Prvo, naslovna kompozicija mi je legla na prvo slušanje prije više od trideset godina i dan danas je od gušta poslušam.

Drugo, “Taurus”, nevjerojatan komad akustike koji do krajnjih granica napreže membrane na visokotoncima i svakoga manje više čini „malim toncem“ u poređenju s onim što iziskuje.

I naposljetku, “Shadow on the Wall”, Roger Chapman, moj omiljeni progresivac i lider nenadmašnog benda sedamdesetih, “Family”.

Dovoljno?


Mike Oldfield – “Crises” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh