Iron Butterfly
1966. – 1971.
29. Svibnja – 1971.

album-art

00:00

Kad je Doug Ingle te 1966. godine s pajdašima iz ulice oformio grupu, teško je tko u golobradim mulcima mogao vidjeti ono što će napraviti za koju godinu. Bili su samo jedna od stotinu tisuća grupa koja je tražila svoje mjesto pod suncem.

I kao što je tada obično bivalo, nakon jednog od nastupa prilazi im „talent hunter“ diskografske kuće Atco i nudi ugovor za snimanje. Grupa ulazi u studio i snima album veoma simptomatičnog naslova „Heavy“. Sadržaj albuma je bio u skladu s prevladavajućem trendom na sceni, ali, jedna se kompozicija izdvojila. „Iron Butterfly Theme“, posljednja na albumu, u trajanju nepunih četiri minuta kao proročanstvo uzlijeće u nepoznate visine nagovještavajući, …. , ono što će tek doći za dvije godine kad Black Sabbath uđu po prvi put u studio.


Iron Butterfly – “Iron Butterfly Theme”

Bila je to ujedno i najava drugog albuma, „In-A-Gadda-Da-Vida“.  Albuma koji će pokositi top liste i pomesti svu trenutnu konkurenciju. Po prvi put u povijesti 17 minuta je otisnuto na cijeloj strani vinila i to u obliku samo jedne kompozicije. Jest da je infantilna, jest da je … „kad čuješ dva minuta čuo si sve“, jest da je sve samo ne remek djelo virtuoznosti i ingenioznosti, ali, „In-A-Gadda-Da-Vida“ postaje svjetionik prema kojem plove milijuni bendova u potrazi za novim putem.

Dakako s obzirom na poziciju na top listama ni prodaja nije bila zanemariva. (do 1993. godine album se prodao u količini od četiri milijuna primjeraka, te time postaje četiri puta platinast).

Nakon trijumfalnih nastupa došlo je vrijeme za nasljenike. Na tržište izlaze „Ball“ i „Metamorphosis“. „Ball“ čak postiže veći uspjeh na Billboardu, preskačući prethodnika za jedno mjesto, dok se „Metamorphosis“ plasira nešto lošije. No, važno je za napomenuti da su oba albuma kvalitativno daleko iznad smash hita, svog prethodnika. I naposljetku, s ove vremenske distance „Metamorphosis“ napokon dobiva svoje mjesto, jer je bio užasno podcijenjen. Vrijeme mu je dalo ono što mnogi nisu vidjeli po njegovom izlasku, album je briljantan!


Iron Butterfly – „In-A-Gadda-Da-Vida“

Po izlasku albuma „Metamorphosis, Iron Butterfly odlazi na turneju i s nje se vraća s odlukom o prestanku rada. Ili bolje rečeno, Doug Ingle je najavio odlazak, što je u konačnici stavilo znak jednakosti.

Grupa se nekoliko puta oformljavala i raspadala, a u nekoj inkarnaciji djeluje dan danas.

Isto tako, sedamdesetih grupa bez Doug Inglea izdaje dva albuma pod imenom grupe, „Scorching Beauty“ i „Sun and Steel“, ali bilo je to svjetlosnim godinama udaljeno od originalnog izričaja i nivoa kvalitete.


Iron Butterfly – “Soldier in Our Town”

I ne manje važno za kraj, po napuštanju grupe Lee Dorman i Larry Reinhardt, su-osnivaju grupu Captain Beyond, što je još jedna velika neispričana priča.

Iron Butterfly nije bio velika grupa u art smislu, no Iron Butterfly je bio velika grupa po onome što je ostavila iza sebe. Priznali to ili ne, posijali su embrio heavy rocka, koji je postao heavy metal. I ne samo to, stjecajem okolnosti, na sceni su donijeli dugu kompoziciju koja je utrla put cijeloj armiji, ne plagijatora, jer forma postoji i ona ima svoje granice, već sljedbenika jedne filozofije. Kulminacija tog pristupa će doći na prelazu desetljeća, kad je bilo pitanje časti i prestiža imati bar jedan album na kojem je otisnuta jedna kompozicija preko cijele stane, ili pak imati album koji je cijeli jedna kompozicija, u dva djela („a“ i „b“ strana vinila).

Samo ove dvije činjenice su dovoljne da se Iron Butterfly upiše u povijest moderne muzike.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh