„The London Howlin’ Wolf Sessions“

Kolovoz – 1971.

Nakon zajedničkog koncerta Paul Butterfly Blues Banda i grupe Cream u Fillmore Eastu, manager diskografske kuće Chess pristupa Eric Claptonu i predlaže mu da snimi album sa svojim idolom Howlin’ Wolfom (koji je bio dio Chessovog tima).

Clapton pristaje bez ikakvog ustezanja, te po povratku u London počinje realizacija projekta. Ideja je bila da se oformi neka vrst „all star“ bluesera druge generacije i zajedno s Howlin Wolfom i njegovim pratećim bendom snime album Wolfovih kompozicija.

No, ipak nije sve teklo lako, jer je manager Chess Recordsa odbijao platiti put i boravak Wolfovog gitariste, Hubert Sumlina (u međuvremenu se Wolfov tim sveo samo na njega), no Clapton je bio rezolutan, ili će Hubert Sumlin biti dio tima koji će realizirati album ili od albuma neće biti ništa.
Bio je to ultimatum o kojem se ne raspravlja.


„The London Howlin’ Wolf Sessions“ – “Sitting On Top Of The World”

S druge strane Clapton je osigurao da ritam sekcija the Rolling Stonesa bude u studiju i dakako, na snimanju se našao i Steve Winwood, koji je u o vrijeme jednostavno bio neizostavan.

Repertoar se sastojao isključivo od Wolfovih kompozicija iz razumljivog razloga. Naime, nije tajna da su svi veliki blueseri, koji su poslužili kao okidač British booma, bili siromašni, na rubu egzistencije, jer blues je bila prezrena forma na koju nitko nije obraćao pažnju. Stoga i epizoda s Keith Richardsom i Muddy Watersom, nije čudna. Naime, za vrijeme prve (ili druge?) turneje the Rolling Stonesa po Americi, Keith je iskoristio priliku i pokušao kontaktirati Muddy Watersa, da bi ga upoznao. Otišao je kod njega kući, ali ga tamo nije našao, uputili su ga u obližnji hotel. Kad je stigao tamo, Richards jest upoznao Muddy Watersa, ali i domara hotela, koji je upravi bojao neki zid.

Nakon što je „gro“ albuma snimljen u Londonu, master traka se seli u Chessov studio u Americi i tu se finalizira.

Album je po izlasku pobudio lijepo zanimanje. Nije eksplodirao na top listama, ali se prodao u pristojnoj tiraži, dakako, poglavito zahvaljujući imenima na omotu albuma, a čak je dospio na Billboard (#79. mjesto), osiguravši time Howlin Wolfu kakav takav prihod no dužu stazu.


„The London Howlin’ Wolf Sessions“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh