“The British Invasion”

Ožujak – 1964.

Čudna je to situacija bila, te godine gospodnje 1964-te.

Amerika je krajem pedesetih i ne bivajući svjesna, preko Atlantika poslala blues koji je uhvatio korijene u UK. Polako, ali neumoljivo sigurno, blues počinje svoj nezaustavljivi pohod po Otoku, povlačeći sa sobom mlade i donoseći rađanje novih muzičkih formi.

Situacija u biti nije mogla biti apsurdnija nego jest bila. Prezrena forma u Americi postaje prevladavajuća i poželjna u UK. Rađaju se sastavi koji svoj repertoar temelje na bluesu i obradama blues tema. Mnoge od tih tema su tek nakon što su ih golobradi momci obradili, postali standardi.

Kako nije bilo interneta i masovnim sredstava komunikacije, mnogi blues glazbenici uopće nisu bili svjesni da su preko Atlantika zvijezde u koje se kunu novopečeni idoli masa.

I onda je došla na red i 1964-ta godina , kad The Beatles otvaraju prostor za invaziju, koja će se u muzičkom rječniku označiti kao “The British Invasion”.

Nakon The Beatlesa u prvom valu slijede The Dave Clark Five, The Kinks, The Rolling Stones, Herman’s Hermits, The Animals i The Who.

Bez ulaženja u detalje, jer ovo je ipak samo mala notica iz povijesti, moram napomenuti i eventualno ispraviti jednu povijesnu nepravdu. Naime, uvriježeno je mišljenje da su The Beatlesi bili ti koji su pobrali svo vrhnje invazije. I jest, ali na nepravedan način, jer najpopularnija grupa prvog vala je bila i te kako ugrožena na tom polju od grupe The Animals. Oni su bili ti koji su im disali za vratom(mada danas vlada sasvim drugačije uvjerenje!)

Zašto je povijest tu činjenicu gurnula pod tepih, jasno je kad se sagleda jedna riječ – manager. Dok su The Beatlesi imali postojanog (genijalnog) Brian Epsteina, The Animals su najveći problem imali baš na tom polju. Neprestano mijenjanje managementa i nepostojanost promocije, površni pristup radu grupe, dovelo je do toga da se bend raspadne na vrhuncu slave. I dakako, ostali bendovi su je veoma brzo zasjenili na muzičkom polju.
Šteta!

“The British Invasion” se nastavio u sljedećim godinama, sljedeći logiku prvog vala. Amerika je relativno kasno odgovorila na bačenu rukavicu, zadovoljavajući se uvoznim grupama. Onog trenutka kad su na američkom kontinentu počele nicati grupe, mnoge će postati legendarne, rock je dobio svoju finalnu formu i pokrio zemaljsku kuglu.

Ostalo je povijest.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh