“Sunrise on the Sufferbus” – Masters of Reality

Najpodcijenjeniji album epohe!

Kad je grupa Masters of Reality 1992. godine izdala svoj drugi album, nitko se posebno nije osvrtao. Pa i činjenica da je na bubnjevima bio nitko drugi do Ginger Baker, nije puno pomogla interesu javnosti.
Pa ni kritika po izlasku albuma nije bila u potpunosti na njegovoj strani.

Doduše, singlica “She Got Me (When She Got Her Dress On)” jest omirisala top liste, ali nije značajnije povukla album.
Ruku na srce, Baker se našao u tom, za njega, čudnom ambijentu poglavito zahvaljujući činjenici da je ostao bez novca (njegova opsesija konjima mu je odnijela bogatstvo!), ali i činjenici da s njim nije nitko htio surađivati. Poznat je njegov temperament i uglavnom, rad s njime, neovisno o rezultatima, je u principu, noćna mora.
Kako je protekla suradnja s Chris Gossom ne znam, ali rezultat pokriva sve, ako je i bilo nesuglasica.


Masters of Reality – “She Got Me (When She Got Her Dress On)”

Masters of Reality je “hard” rock grupa oformljena 1981. godine od strane gitarista i pjevača Chris Gossa i Tim Harringtona. Band se ponekad smješta u “Palm Desert Scenu”, koja uključuje sastave kao što su Kyuss, Queens of the Stone Age .. , ili, kako sami preferiraju da ih se zove, “Desert Rock” bends.

Samo ime benda, Master of Reality, dolazi od imena trećeg albuma grupe Black Sabbath. Ostaje malo nejasno zašto baš to ime, u stvari, ostaje nejasan kontekst, jer Masters of Reality su daleko od jednodimenzionalne teškometalne grmljavine Black Sabbatha.


Masters of Reality – “100 Years (Of Tears on the Wind)”

Za album “Sunrise on the Sufferbus”, koji puni kvarat stoljeća postojanja, sad možemo sa sigurnošću reći da je bezvremenski. Na njemu se nalazi ogroman komplot, mješavina nebrojeno utjecaja, pa će se npr. naći bluzijom obojani McCartney, uz teške rifove i sarkastične tekstove podsjetili na Led Zeppelin, ali opet miljama daleko od njih. Možda bi najbliži opis bio, Led Zeppelin susreću Doorse, i to sve zapakovano u Masters of Reality osebujni stil.

Ima tu još jedan moment, za mene osobno, pored sviranja Bekera, možda i presudan kad govorim o ovom albumu. Naime, cijelim albumom, na veoma sofisticirani način, provlači se duh Pere Ubua. Bez neke direktne veze, povezani samo sa “onim posebnim-avangardno, neuhvatljivim feelingom”, Masters of Reality ovim albumom donekle postaju „Pere Ubu Stoner Rocka“.


Masters of Reality – “V.H.V.”

Kompozicija kao što su “She Got Me”, “Jody Sings”, “Ants in the Kitchen”, “V.H.V.” i da ne nabrajamo dalje, čine ovaj album jedinstvenim doživljenjem za slušanje. Nevjerojatna lepeza uticaja, umiksanih stilova, spojenih i sjedinjenih izričaja u jedan novi zvuk, čini ovaj album ono što jest – remek djelo svog vremena, smještali ga u Stoner Rock ili Desert Rock ili jednostavno u Rock.

Album “Sunrise on the Sufferbus” je prošao kao i prethodnik, što će reći, skoro nezapažen. Doduše, kao što sam rekao, nošen singlicom, “She Got Me (When She Got Her Dress On)”, (jedva) se penje na top liste, ali ne ostavlja nekog traga.

Da ne ispadne da sam subjektivan u ovom ocjenjivanju, evo još jednog citata, jednog razočaranog kritičara koji je bio veoma jasan pri ocjenjivanju ovog albuma.

Kaže, citiram:
Vjerojatno najignoriranije i time najpodcjenjenije remek djelo u povijesti rocka.
Još uvijek vjerujem da će čovječanstvo riješiti problem prenapučenosti planete i globalnog zagrijavanja, te da će biti u mogućnosti kolonizirati susjedne planete i da će se “Sunrise on the Sufferbus” prodati u 10 milijuna primjeraka i zauzeti svoje mjesto na prvih 10 najboljih albuma svih vremena.

Dovoljno da ga poslušate?


 “Sunrise on the Sufferbus” – Masters of Reality / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh