Spirit – “Spirit”

Siječanj – 1968.

Grupa Spirit izdaje album prvijenac nazvan po imenu grupe.

Iza suhoparne uvodne rečenice ove objave se krije ne jedna, već dvije, veoma, veoma neobične priče i dakako uz sam album, još jedna, nedavno ispričana. Pa ako ćemo u dubinu, i još jedna koja se odnosi na grupu kao zajednicu.

Stoga, bitno je krenuti iz početka.

Grupu Spirit su osnovali Ed Cassidy, bubnjar koji je svirao s Taj Mahalom i Ry Cooderom i Randy California, koji u trenutku osnutka benda ima četrnaest godina. Kako je Ed u međuvremenu oženio majku od Randyja, postaje mu očuh.

No, to je samo dio priče, jer nastavak slijedi kao u nekom romanu. Dakle, mladi Randy besciljno luta ulicama New Yorka i ulazi u prodavaonicu muzičke opreme. Prebirući po žicama ugleda mladog gitaristu koji ga privuče svirkom, te nakon upoznavanja počinju razgovor o tehnikama sviranja gitare. Kako su u toku razgovora dotakli mnoge teme i vidjeli da imaju puno toga zajedničkog, Randy na poziv svog sugovornika postaje član njegove grupe Jimmy James and the Blue Flames.


Spirit – “Mechanical World”

Za jedne od svirki ih gleda Chas Chandler i poziva u Englesku. Randy je bio premlad za putovanje preko Atlantika, imao je samo petnaest godina, ali je zato njegov prijatelj odletio i povijest se počinje pisati. Dakako, ime Randyjevog prijatelja je bilo Jimi Marshall Hendrix.

Dakle, Ed i Randy osnivaju Spirit i dobivaju ugovor za prvi album, koji izlazi u Siječnju 1968. godine.

Album je bio klasičan uradak tog doba, sazdan od psihodeličnih kompozicija protkanih maštovitim gitarskim dionicama, te uskoro dolazi na top liste i ujedno promovira mladog Randyja u gitarsku zvijezdu.

Album je u biti bio toliko komercijalno uspješan, dolazi na #31. mjesto Billboarda i na njemu stoji punih šest mjeseci, da je grupa nakon nekog vremena od zarade kupila imanje van Los Angelesa i tu se nastanila sa svojim obiteljima, tvoreći jednu od mnogobrojnih komuna, koje su bile u trendu u to doba.


„Taurus“

I još  jedna zanimljivost vezana za prvi album, odnosno kompoziciju „Taurus“. Naime, u novom stoljeću je podignuta sudska tužba za plagijat i to ni manje, ni više nego za „Stairway to Heaven“, Led Zeppelina. U tužbi se tvrdilo da je uvod kompozicije uzet s kompozicije “Taurus“.
Na sudu je Spirit izgubio, ali ostaje pomalo u zraku visjeti činjenica da su Jimmy Page, a i Robert Plant, na sudu izjavili da nisu čuli “Taurus“ prije nego su skladali „Stairway to Heaven“. Ta bi se činjenica možda i mogla uzeti u obzir prilikom donošenja ikakve odluke o utemeljenosti tužbe, da nije jedne druge činjenice. Led Zeppelin su otvarali koncerte za grupu Spirit i time neminovno morali čuti kompoziciju “Taurus“, koja je bila dio stalne play liste benda.

Bilo kako bilo, Spirit je svojim prvim istoimenim albumom sebi priskrbio mjesto pod psihodeličnim suncem Los Angelesa, te će se u nastavku svog postojanja okitit nekim stvarno dobrim izdanjima.


Spirit – “Spirit” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh