Soft Machine – “Softs”

Lipanj – 1976.

Soft Machine izdaje deveti album “Softs”.

Iako deveti po redu i daleko od originalne postave koja je ovaj sastav postavila na pijedestal undergrounda i ponijela titulu perjanice Canterbury scene, ipak svojim svježinom i pristupom otvara nova područja eksperimenta u fuziji.

Bilo bi normalno za očekivati, pošto se grupa kretala ubrzano prema svom kraju, da sam album bude rutinski, skoro pa odrađivanje obaveze prije odlaska.

Na sreću, ništa od ovoga nije ni blizu stvarnosti. Album je jednostavno dobar i još dublje zadire u genezu jazza okovanog u rock lance.


Soft Machine – “The Tale of Taliesin”

Ovo je album na kojem više nema ni Allan Holdswortha, pa sama ta činjenica dodaje težinu i ukazuje na količinu napora koji je uložen da se održi visoki standard kreativnosti kad je ova grupa u pitanju.

Drugim riječima, iako deveti po redu, i samo s jednim originalnim članom, album ničim ne ukazuje na bilo kakvu vrst hendikepa, dapače, svojim otvorenim koketiranjem sa ritmikom rocka, pridobiva nove fanove na stranu fuzije.

Da je samo to postigao, bilo bi dovoljno!

No, teško je u ovih par rečenica pisati o ovom i sličnim albumima, te stoga, za ovaj put, samo taksativno.


Soft Machine – “Ban Ban Caliban”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh