Pink Floyd – “The Early Years: 1965-1972”

Studeni – 2016.

Kad je pred božićne blagdane 2015. godine  nenajavljeno izašao album „Pink Floyd – “1965 – Their First Recordings”,  malo je kome bilo jasno u kojem smjeru puca marketinška kampanja. (Osim opravdanih nagađanja da se radi o preventivnom izdanju, kako bi se spriječilo da pjesme nakon pola stoljeća postanu javno dobro, jer nisu bile javno publicirane.)

Namjerno podcrtavam, marketinška kampanja, jer danas, kad je većina velikih grupa svoj životni vijek privela ili ga privodi kraju, diskografske kuće nemaju drugo do, reciklirati izdano i neizdano u nebrojeno varijanti, kako bi utržili što je moguće više na svojim pulenima.

Ovih dana smo svjedoci najava do sada neviđenog broja izdanja, box setova, reklamnih kampanja za remasterirana (po tko zna koji put!) izdanja. U stvari, toliko ih ima da čak i oni koji prate sve to skupa (a tu ubrajam i sebe) su jednostavno odavno izgubili trag o njima.

pink-floyd-the-early-years-1965-1972

Pink Floyd je uvijek bio velika enigma i mamac za publiku.
Sve izdano s njihove strane je instant pretvarano u zlato.
U tom kontekstu treba gledati i već spomenuto izdanje „Pink Floyd – “1965 – Their First Recordings”, jer iako nigdje nije bilo spomenuto, ipak je na površinu izbio (primarni) razlog njegovog izlaska. Bio je “starting point” za nadolazeće box setove.

Drugim riječima, sve što je grupa stvorila prije 1965. godine je sublimirano u tom izdanju, a nakon njega slijedi ….

Matična kuća  je objavila box set nazvan “The Early Years: 1965-1972”, sastavljen od 27 CD-ova.
Ni manje ni više!

Box set je lansiran 11. Studenoga 2016. godine!

Iako se radilo o najvećoj od najvećih, ipak je prijem ovog box seta bio veliko iznenađenje. Izdanje je po samom izlasku steklo kultni status.  Ne rijetko se može kupiti samo “ispod banka“, jer je distributerska kuća (pametno) zaključila da je manjak tražene robe na tržištu najbolji mamac za buduće kupce.
I pogodili su.

Box Set “The Early Years: 1965-1972” se našao čak i na top listama, doduše, klasičnih rock izdanja, ali tu mu je i mjesto. Ukratko, gore iznesena tvrdnja, da se sve što ima ikakvog dodira s Pink Floyd pretvara u zlato, i ovaj put je dobila svoju potvrdu.

Inače, box set “The Early Years: 1965-1972” se sastoji od sedam dijelova:

pink-floyd-the-early-years-1965-197201. “Cambridge St/ation”
Prvi dio, “Cambridge St/ation”, pokriva razdoblje od 1965. do 1967. godine i vezan je za život grupe dok je u njoj bio Syd Barrett.

02. “Germin/ation”
Drugi dio paketa, “Germin/ation”, se fokusira na 1968. godinu, na vrijeme neposrednog odlaska Barretta i izdavanja drugog albuma grupe “Saucerful of Secrets”.

03. “Dramatis/ation”
Treći dio paketa, “Dramatis/ation”, pokriva razdoblje u 1969. godini kad grupa izdaje dva albuma “More” i “Ummagumma”.

04. “Devi/ation”
Četvrti dio, “Devi/ation”, pokriva djelovanje grupe tokom izdavanja albuma sa filmskom muzikom, “Zabriskie Point”

05. “Reverber/ation”
Peti dio seta, “Reverber/ation”, se fokusira na album “Meddle” i godinu njegovog nastanka. Posebno se poentira na značenje albuma po daljnju karijeru grupe, jer iza ovog albuma slijedi ….

06. “Opfusc/ation”
Šesti dio seta, “Opfusc/ation”, se fokusira na album “Obscured by Clouds”, na kojem je muzika za film “La Vallée”. Uz njega je i film “Pink Floyd: Live at Pompeii”, koji u neku ruku zaokružuje taj dio opusa sastava.

07. “Continu/ation”
Sedmi i posljednji dio, “Continu/ation” suzdrži rane snimke sa BBC-a i bezbrojne dokaze medijskog pojavljivanja ove grupe.

Ukratko, “The Early Years: 1965-1972” box set sadržava neobjavljen snimke i demoe grupe, snimke pojavljivanja na TV kanalima (sedam sati koncertnih snimaka), petnaest sati videa (uključujući koncerte, snimljene razgovore, te tri filma koje su napravili članovi grupe). Uz njih su neizdane pjesme, preko dvadeset njih, te nova verzija muzike iz filma “Zabriskie Point”. Set završava filmom u kojem se prezentiraju trenuci koji su doveli do kreacije i izdavanja albuma “Dark Side of the Moon”.

Sve u svemu, ma koliko Pink Floyd albuma imali u kolekciji, ovo je je ipak neodoljivi izazov za sve ljubitelje ove grupe. A njih nema malo, te stoga, ne sumnjam da će svi akteri dobro omastiti brke na ovom izdanju!

U svrhu promocije, puštena su dva video uratka. Prvi je najava izdanja, a drugi “Grantchester Meadows”, koja se u originalnoj verziji našla na albumu Ummagumma. (snimka je nastala u BBC studiju!)


“Pink Floyd – The Early Years 1965-1972”

Pink Floyd – “Grantchester Meadows”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh