Libera – “Forever”

pastorale glasova nevinosti

Spoznaja porijekla glazbe i mogućnosti hibridizacije stilova i žanrova proširuje naše razumijevanje i eventualno kreativnost. Glazbenici prepoznaju relevantnost klasične glazbe ne samo u pop glazbi, već i u našim kulturama i svakodnevnom životu.

Stvaranje classical crossover glazbe ili eksperimentiranje klasične glazbe s različitim stilovima sastavni je dio gotovo svake glazbene epohe, posebno ideja da tradicionalna zborska djela zablistaju u suvremenoj i svježoj interpretaciji, jer je zbor oduvijek plijenio pozornost svojom scenskom pojavnošću. No, potencijal tih glasova nadilazi glazbene žanrove kako bi proizveo nešto neodoljivo privlačno, prelazeći u novu glazbenu dimenziju.


Libera – “The Lighthouse”

Jedan od vodećih svjetskih eksponenata britanske zborske tradicije, Libera, dječački zbor anglikanske župe St. Phillip iz južnog Londona, svijetli je primjer zvuka izgrađenog oko dječačkih soprana, proganjajućeg, ali živahnog zvuka visokog glasa koji je dugo bio obilježje zborske glazbe, osobito u crkvenoj liturgiji.

Od ranih dana, njihov zvučni svijet, kao jedinstvena kreacija, uglavnom se temeljio na skladbama pok. Robert Prizeman-a, aranžiran iz njegovog vlastitog rada kao skladatelja glazbe te iz različitih crkvenih tradicija, liturgije latinskog obreda, velikog zborskog repertoara, kao i moderne produkcije i instrumentacije, kojima su dodane suvremene pop teksture i harmonije. Međutim, glasovi dječaka uvijek su bili u prvom planu.

Prekrasne note u punoj boji anđeoskih glasova s jedinstvenim vokalnim aranžmanima i besprijekornim stapanjem njihovih harmonija, prožimaju se kako bi nam pokazale panoramski portret dječaka u dobi između sedam i šesnaest godina, koji su na nastupima odjeveni u bijele obredne halje.


Libera – “Ave Verum”

Sa svjetlucavim, mističnim akordima, inovativnim teksturama i ekstatičnim harmonijama, te sa svojim osebujnim glazbenim stilom i visokim standardima, ovaj projekt donosi većim dijelom autorsku ili aranžiranu crkvenu, općenito kršćansku, ali i suvremenu glazbu, proširujući horizonte te istovremeno upoznajući široku publiku s jedinstvenim zvukom dječačkih zborova.

Kako je tijekom vremena projekt stjecao popularnost kod publike diljem svijeta, njihov zvuk i repertoar su se razvijali, premda svako njihovo djelo ima jednu zajedničku nit: postojanje atmosfere ekstatičnog slavlja zvuka zborske glazbe, bilo putem nebeskih misnih harmonija ili vokalnih sola, suvremenih prerada ili tradicionalne crkvene glazbe.

Kao metafora vječnosti duha te simbolike kolektivnog iskustva i emocija koje nas vežu kao ljudska bića, uz jednako proganjajuće melodije i anđeoske harmonije, magnetično i duboko dirljivo, ovo njihovo najnovije djelo ‘Forever’ uistinu se susreće s implikacijama svog naslova i imena samog projekta.

Fascinantnom kompozicijom u svemu, od odabira instrumenata i vodećih vokala do strukture i općeg raspoloženja, toliko je priča unutar ovog projekta, toliko scena i zvukova da se ponekad stvari čine klasičnim i poznatim, a opet potpuno nevidljivim i nemogućim za izraziti.


Libera – “God Only Knows”

Očito, postoji neka vrsta prisnosti, osjećaja, topline, nečeg neizrecivog, uz nezaboravne melodije s bezvremenskim osjećajem prisutnosti i smirenosti, što dopušta tim različitim razmišljanjima i raspoloženjima vrijeme i prostor za povezivanje, ili, vjerovatnije, što dopušta umu da slobodno luta – iskustvo jedinstveno za svakog slušatelja.

To ga čini bezvremenskim glazbenim djelom koje nastavlja dirati srca i duše kroz generacije, pozivajući nas da pronađemo utjehu u našem zajedničkom putovanju kroz prolaznost vremena.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh