The Kingsmen – “Louie Louie”

Prosinac – 1963.

The Kingsmen lansiraju svoj najveći hit i kasniji rock evergrin, “Louie Louie”.

Čudna su to bila vremena. The Kingsmen, kao grupa, pa ni njegovi članovi nisu autori ove pjesme, a ipak, njihova se verzija uzima kao “ona prava“.

Sve je počelo kad su The Kingsmen imali nastup u nekom klubu i nakon nastupa, cijeli sat prije zatvaranja kluba se svirala samo jedna pjesma “Louie Louie”, tada malo poznatog Richard Berryja.

Vidjevši reakciju publike, manager grupe nagovara ih na sljedećim probama da pokušaju svirati tu pjesmu. Kako su zaboravili kako točno ide ritmički, “udarili su onako po sjećanju”. To „onako“ je urodilo plodim i neočekivanim.


The Kingsmen – „Louie Louie“

Grupa je par dana poslije ušla u studio i samo s tri mikrofona snimila pjesmu. I tu se dogodio jedan, ajmo reći presedan. Naime, grupa je odsvirala cijelu pjesmu radi zagrijavanja, ne znajući da je snimaju. Manager je bio sa one strane pulta i (ispravno) zaključio je da je to, to!

Inzistirao da to bude finalna verzija, jer mu se svidjela sirovost i nedotjeranost snimke. (cijelo snimanje je koštalo 50 dolara, i taj je trošak bend podijelio između sebe!)

Tako je u biti zahvaljujući baš njemu pjesma postigla to što jest. Da je izdana bilo koja druga verzija, tko zna kako bi prošla!

Po izlasku singlica “Louie Louie” zaposjeda top liste sa obje strane Atlantika. U UK se penje ravno na prvo mjesto, dok u Americi zauzima drugo mjesto Billboarda, i tu stoji punih šest tjedana.


Richard Berry – “Louie Louie”

No, tu nije kraj povijesti ove pjesme. U saveznoj državi Indiani je bila zabranjena radi navodne opscenosti lirike i iz istog razloga je bila predmet FBI istrage.

Ironijom sudbine, 1985. godine Ross Shafer je pokrenuo inicijativu da se pjesma “Louie Louie” proglasi za himnu Indiane. Inicijativa se zahuktala kad je predočen novi nacrt zakona pred Senatom. Bilo je i iznenađenih, ali Senatska komisija je odobrila inicijativu i od 12. Travnja – 1985. godine “Louie Louie” u izvedbi The Kingsmena je postala službena državna himna Indiane.

Istovremeno, taj isti dan je proglašen za “Louie Louie Day” i slavi se kao praznik!

Pjesma “Louie Louie” u izvedbi The Kingsmena je još jednom došla na top liste i to 1966. godine, kad je singlica re-izdana. Doduše, došla je na #97. mjesto, ali i to je bio uspjeh za jedno re-izdanje.

“Louie Louie” je postala klasik rocka i to u verziji koja je nastala greškom.

Pa da, povijest priča i piše čudnovate priče!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh