King Crimson – “Radical Action To Unseat The Hold Of Monkey Mind”

Rujan – 2016.

Kad je Robert Fripp daleke 2012. najavio povlačenje i mirovinu nikome nije bilo svejedno. Lokomotiva jednog od, ako ne i najprogresivnijeg sastava u povijesti muzike je planirala sići sa scene.

Na sreću, mirovina je kratko trajala te se Fripp napunjenih baterija vratio na aktivnu scenu. I to ne s novim albumom, već s novom postavom King Crimsona.
I to kojom postavom.

S tri bubnjara, Pat Mastelotto, Bill Rieflin i Gavin Harrison, od kojih svaki i prije dolaska u grupu ima legendarni status, konstanata na basu, Tony Levin, čovjek na kojeg se ne troše riječi, te Jakko Jakszyk, gitarista koji je za života odsvirao više King Crimsona od samog Roberta Frippa. I naposljetku Mel Collins, čovjek koji je svojim saksofonom obojio cijeli prvi dio opusa matične grupe.


King Crimson – “Easy Money”

Prvobitno je bilo zamišljeno da osvježeni King Crimson krene na malu turneju po manjim dvoranama u Americi. Turneja je trebala obuhvatiti desetak koncerata. Na iznenađenje, ili pak ne, nakon prvih informacija o okupljanju, i prije samog početka turneje, sve zakazane dvorane su postale pretijesne, a broj koncerata daleko ispod potražnje.

Da ne duljim, američka turneja se protegla na nekoliko mjeseci i plan je bio da se sastav smiri i krene u studio. Zaludu, jer Europa je čula i čekala, i Daleki Istok.

Nižu se turneje po Japanu i zemljama Dalekog Istoka, da bi sastav naposljetku došao u Europu.

Iako je bio najavljen novi album, bilo je očito daa će se pričekati do njegovog izlaska.


King Crimson – “Starless”

Kako bi se sve skupa pokrilo i zadržao interes šire javnosti za ovaj projekt, na tržište izlazi novi album snimljen na koncertima aktualne turneje.

“Radical Action To Unseat The Hold Of Monkey Mind” sadrži sve kompozicije koje je grupa izvodila na turneji, s time da je fokus bačen na “novo ruho” starih.

Naposljetku, 2. Studenoga album izlazi.  “Radical Action To Unseat The Hold Of Monkey Mind” je izdan na 3cd/1blu-ray setu i ograničena tiraža na 3cd/2dvd/1blu-ray setu,

Svim nesretnicima koji nisu imali tu privilegiju biti na koncertima, Pat Mastelotto, Bill Rieflin, Gavin Harrison, Mel Collins, Tony Levin, Jakko Jakszyk i Robert Fripp pružli su neizmjerno zadovoljstvo ovim izdanjem.

I kao da se samo po sebi podrazumjeva, da prafraziram Robert Frippa, muzika King Crimsona jejoš jednom ponovo zamišljena i izvedena!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh