It’s a Beautiful Day – “It’s a Beautiful Day”

Lipanj – 1969.

album-art

00:00

Sve što se događalo od embrionalnih početaka grupe It’s a Beautiful Day, pa do kreativnog vrha i naposljetku silaska sa scene, točno se uklapa u hollywoodsku shemu po kojoj se štancaju scenariji za filmove A i B produkcije.

Dakle, priča je već počela kad su David i Linda LaFlamme došli na par tjedana u  Seattle, kako bi prisustvovali lokalnom muzičkom događaju. Više gladni nego siti, s pogledom na tmurnu svakodnevicu obogaćenu stalnom kišom i dakako, besperspektivnošću svojih početaka, pišu pjesmu „White Bird“.

Povratak u San Francisco nije bio glamurozan, ali vratili su se s nekim idejama. Okupljaju par istomišljenika i kreću na putovanje.

Polazna točka, a kasnije i identitet grupe, bila je baš pjesma „White Bird“.
Za divno čudo, rodila se magija, te manager pronalazi put do Columbia Recordsa, s kojim potpisuju ugovor za prvi album. Doduše, moramo biti iskreni i citirati Zappu, u tom trenutku je bilo dovoljno doći na portirnicu i reći da imaš psihodelični bend, i ugovor je bio u ruci. Moguli nisu imali pojma što potpisuju i nije ih bilo ni brige, sve dok se dobro prodavalo.


It’s a Beautiful Day – “White Bird”

Prvi album kojem su dali ime po grupi, izlazi i dakako, uzlijeće, najprije lokalno, a bi veoma brzo probio granice i preplivao Atlantik.
Na Billboardu dolazi na #47. mjesto.

Album postaje neizostavna točka oko koje se okretala Bay Area psychedelic scena, povlačeći sa sobom armiju sljedbenika, kako u auditoriju, ali i kreativno.

S obzirom na lokaciju, formaciju, trenutak, žanr, neminovne su poredbe s Jefferson Airplane, s kojim bend dijeli sličnu, ako ne i istu esencu. Dakako, izričaji su različiti, ali žanrovska pripadnost i način na koji su izvodili kompozicije ih stavlja rame uz rame.

Povijesno gledano, možda najveća zasluga ovog albuma jest u činjenici da je ovjekovječio na najljepši mogući način evoluciju ranog rocka i svojim postojanjem pokazao svu sofisticiranost koju je razvio iz jednostavnosti klasičnog rock’n rolla.


It’s a Beautiful Day – “Bombay Calling”

A status kompozicija na ovom albumu kazuje podatak da su od izlaska albuma pa do današnjih dana, sve upotrijebljene u filmovima i serijama.

Omot albuma je priča za sebe. Nastao na temeljima slike Kent Hollistera, dobiva atribut za jednog od najboljih u povijesti rocka. Ili konkretnije, Rolling Stone magazine ga smješta na #24. mjesto među 100 najvećih u povijesti.

Nakon ovog album grupa izdaje još tri albuma i odlazi u povijest. Doduše, do današnjih dana će se na pozornicama pojavljivati inkarnacije i verzije grupe, ali bez fizičkog izdanja i novog materijala.

I za kraj, …
Kompozicija „Bombay Calling“.
Godinu dana od njenog izlaska Deep Purple izdaje album „In Rock“, na kojem s nalazi kompozicija, „Child in Time“. (o posudbama/plagijatima/uzorima Deep Purple opširnije možete naći ovdje).
Poslušajte i sami odlučite!


It’s a Beautiful Day – “It’s a Beautiful Day” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh