Elton John – “Captain Fantastic and The Brown Dirt Cowboy”

Svibanj – 1975.

Elton John izdaje deveti album “Captain Fantastic and The Brown Dirt Cowboy”.

Bilo je to vrijeme ili bolje rečeno, „pet minuta“ Elton Johna, jer mu se karijera nalazila na vrhuncu, kreativni opus u permanentnom usponu, medijska pažnja nikad veća i dakako, dvorane u kojima je nastupao, rasprodane.

Stoga i ne ćudi pažnja kojom se ovaj album očekivao. I ne samo to, možda zvuči nevjerojatno danas, album je postao prvi album u povijesti moderne muzike koji je dobio zlatnu certifikaciju, a da nije ni izašao. Hajdemo ponoviti, prije lansiranja album je postao zlatan!

Dalje, po lansiranju automatski „in no time“ dolazi na prva mjesta s obje strane Atlantika. I tu stoji bez prekida punih sedam tjedana. I još jedan impresivan podatak, u prva četiri dana svog života je prodan u 1 400 000 kopija!


Elton John – “Someone Saved My Life Tonight”

I opravdao je sva očekivanja, tako da “Captain Fantastic and The Brown Dirt Cowboy” postaje ne samo Eltonov najprodavaniji do tada, već po mnogim anketama i mišljenja kritičara, najbolji Eltonov album uopće.

I još jedna bizarnost kad je Elton u pitanju. Album je u biti konceptualan. Opisuje odnos dvaju osoba koje surađuju na projektima, katkad u slozi, katkad u mimoilaženju ali nikad u rastajanju. (ovaj će rastanak doći mnogo, mnogo kasnije). Dakako, nije trebalo biti lumen i u likovima Captain Fantastica i The Brown Dirt Cowboya prepoznati Elton Johna i Bernie Taupina.

Album u biti ne nosi ni jedan veliki hit Elton Johna, ali se i pored toga pozicionirao tu gdje jest, što zorno ukazuje na nivo kvalitete svih kompozicija na albumu.

No, nije sve teklo glatko. Album je nastajao teško, dugotrajno. Probijani su svi dogovoreni rokovi. Svi akteri u studiju su davali svoj maksimum, tako da je pomalo nepravedno sve kredite dati Elton Johnu za muziku i Bernie Taupinu za liriku, ali, … .

I za kraj ovog niza hvalospjeva, na vječnoj Rolling Stoneovoj listi „The 500 Greatest Albums of All Time“, nalazi se na #158. mjestu.


Elton John – “Captain Fantastic and The Brown Dirt Cowboy” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh