Detective – “Detective”

Svibanj – 1977.

album-art

00:00

Naziv Detective danas najmanje asocira na rock muziku i bend koji je svojevremeno bio velika nada. Rijetki suvremenici se danas uopće sjećaju ovog benda, a skoro nitko da su ih najavljivali kao nove Zeppeline.
Ne za ništa!

Krenimo redom.
Detective je bio klasičan rock band sredine sedamdesetih. No, bio je sve samo ne jedan od stotine tisuća koji su se tiskali u predsoblju slave pokušavajući pokupiti mrvice koje su veliki iza sebe ostavili. Dapače, imajući u svojim redovima Tony Kayeja, klavijaturistu koji je netom napustio prog grupu Yes, te u ruci ugovor s diskografskom kućom Swan Song u vlasništvu Led Zeppelina, imali su sve preduvjete za uspjeh. Dojam je bio pojačan i činjenicom da je Jimmy Page najavljivao i pokušao, nažalost, bezuspješno, da će producirati bend.

Trebala je to biti win-win situacija za sve aktere u ovoj priči. A na kraju je ispalo, da u njoj nitko nije pobijedio, i ne samo to, nitko nije uspio uzeti niti bod.


Detective – “One More Heartache”

Teško je danas shvatiti zašto je tomu bilo tako, jer bend je zvučao kao boogie inačica Led Zeppelina, koja je na trenutke iskakala iz svih šablona i prašila čistokrvni heavy rock, svojstven samo najvećima.

Povijest je zabilježila da prvi, istoimeni, album grupe nije producirao Jimmy Page i taj prvi album jednostavno nije uspio na sebe skrenuti pažnju. Situacija se nije promijenila ni s drugim albumom („It Takes One to Know One“).

Pa i u tom trenutku još je bilo šanse. Naime Ahmet Ertegun, čovjek koji je de facto spasio Zeppeline ponudivši im snimanje drugog albuma kad su ih svi otpisali, nudi grupi ugovor za treći album pod kapom Atlantic Recordsa.

Prelaskom Atlantika skreću pažnju na sebe. John Cougar je doveden da im napiše hit kojeg su očajnički trebali. Pa i Kiss, kojima su otvarali koncerte uspostavlja suradnju s njima, te snimaju njihovu kompoziciju “Ain’t None Of Your Business”, s Peter Crissom na vokalu. (kompozicija u ovoj izvedbi nije nikad izdana!).

I sve to nije grupu ni milimetar približilo nekom cilju, te je grupa krenula prema neminovnom kraju. (diskografska kuća je izdala još i živi album „Live from the Atlantic Studios“).

Šteta!


Detective – “Detective” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh