Colosseum – “Bread & Circuses”

Veljača – 1997.

Kad su se 1994. godine ponovo okupili članovi Colosseuma nisu imali neke velike planove. Jon Hiseman je dobio poziv iz Njemačke da s Colosseumom nastupi na Freiburg Zelt Musik Festivalu.

Pozvao je staru ekipu koju je raspustio prije dvadesetak godina i Colosseum je ponovo krenuo. Trebalo je to biti jednokratno okupljanje, no, reakcija publike je bila skoro pa neočekivana. Colosseum jest uživao kultni status u Njemačkoj, ali ipak, prošlo je poprilično vremena, generacije su se smijenile i nitko nije očekivao takav prijem.

Jednokratno okupljanje se pretvorilo u seriju koncerta, da bi naposljetku ušli u studio i snimili „Bread and Circuses“.

Svi koji su u to vrijeme nestrpljivo čekali na izlazak ovog album ostali su „kratkih rukava“. Sam je naslov („Kruha i Igara“ u slobodnom prijevodu!) najavljivao svojevrsni nastavak prijašnjeg opusa. No, album je jazzy obojen, okrenut bluesy izričaju. Same su kompozicije kratke, tako da i u tom pravcu imamo odmak od prijašnjeg opusa.


Colosseum – “Watching Your Every Move”

Iako je album tek u naznakama donio staru veličinu, bilo je to dovoljno da se uz obilatu pomoć nostalgije napune dvorane diljem Europe i Japana.

Neočekivani interes javnosti kao i relativni uspjeh albuma “Bread & Circuses” pridonio je da grupa po drugi put uđe u studio i iznjedri nasljednika “Tomorrow’s Blues”, s kojim se završava studijski život grupe Colosseum.

Nažalost, ovo je bio posljednji album na kojem je sudjelovao saksofonista Dick Heckstall-Smith. Preminuo je par mjeseci nakon izlaska albuma. Na njegovo mjesto uskače Barbara Thompson (Hisemanova supruga). Ona je nakon ponovnog okupljanja tu i tamo nastupala s grupom, da bi po Dickovom odlasku zauzela stalnu poziciju u grupi

Colosseum je nastupao bez prestanka, većinom oslanjajući se na stari repertoar, koji mu je uostalom i donio status u muzičkim krugovima. Kad je i Hiseman preminuo, ostatak se trgnuo, popunio sva „radna mjesta“ i nastavio s koncertima. Koliko je to to, teško je reći, ali sigurno je jedno, bez Dicka i Hisemana, Colosseum sigurno nije to što je bio.


Colosseum – “Wherever I Go”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh