Bruce Springsteen
“Only the Strong Survive”

Obrada koja nije obrada

U ljudskoj prirodi je da što ide stariji postaje sentimentalniji i u veselim notama se sjeća svoje mladosti, glorificira i sa sjetama se sjeća svega iz mladih dana, pa tako i muzike.

Bruce Springsteen ovim albumom pokazuje da je i on običan čovjek sa svim svojim manama i vrlinama. U cijeloj svojoj karijeri se s pravom predstavljao kao tip iz susjedstva koji je uspio i koji se nikad nije sramio svog porijekla i svoje radničke četvrti New Jerseyja koja mu je manje više bila uvijek inspiracija u njegovom radu.

Danas u 73. godini Springsteen lagano svodi (kao i svatko u njegovoj dobi) svoje račune na nulu i glorificira svoje odrastanje i muze svoje mladosti.
U tom smjeru i ja gledam na novi Springsteenom album „Only the Strong Survive“

Album sadrži 15 pjesama koje su Springsteenove obrade soul pjesama. Istine radi ovo je drugi Springsteenov album obrada. Prvi je bio fenomenalna posveta Peteru Seegery „We Shall Overcome“. Meni jedan od Springsteenovih najdražih albuma.


Bruce Springsteen – “Only the Strong Survive”

Soul kao muzički pravac je bio dominantan 70-tih godina te je iznjedrio masu jako dobrih albuma koji se vrte i danas. Na primjer „Masterpiece“ od grupe Temptations. Muzika iz filma „Shaft“ od Isaac Hayesa je dobila Oscara dok je taj nešto značio, … .

U tom kontekstu je normalno da je Springsteen kao svoju posvetu jednom vremenu (svojoj mladosti) izabrao soul kao pravac na ovom albumu. U tim mladenačkim godinama u svakom pubu u koji je zalazio vrtio se uglavnom soul, .. , i krug se zatvorio. Tok života uvijek nas vodi na početak.

I tako je Springsteen iz gušta snimio ovaj album. Ali gušt ponekad nije dovoljan … Ovaj album je nastao tijekom epidemije COVID-a u Springsteenovom kućnom studiju, tijekom sesija sa svojim dugogodišnjim producentom Ron Aniellom.
Čak je i Aniello odsvirao većinu instrumenata uz kasnije nasnimavanje duhaćih sesija.

Pa kakav je album?
Jednostavno teško mi je opisivati pjesmu po pjesmu, jer se meni album osobno baš ne sviđa. Jako me smeta tanka muzička nit koja se provlači kroz cijeli album. Naime Aniellovo tanko sviranje i pre-produciranje mi nije sjelo. Nešto ispravljaju nadosnimavani vokali i trubači. ali meni jednostavno to nije to!


Bruce Springsteen – “What Becomes of the Brokenhearted”

Također vizualno pred-predstavljanje albuma s video spotovima više mi je ličilo na kičaste spotove Rod Stewarta iz sredine 80-tih.

Pozitivno na ovom albumu je Springsteenov glas koji je starački sazrio, te neobuzdan gušt kojim Springsteen i dalje pjeva. To se osjeća u cijelom albumu.

Ovaj album će sigurno imati svoju publiku. U hrpi smeća koje se svakodnevno objavljuju ovo će za mnoge svijetliti kao svjetionik u mraku, za mene ne!
Kao okorjeli Springsteenov fan čekam 25.07.2023.autodrom Monza (karta kupljena u 6-om mjesecu ove godine) za ponovni susret s Bossom u punoj svojoj esenciji, s E-street bandom.

Možda ovaj moj pogled na zadnji Springsteenov album je disonantan u odnosu na kritike koje vidim na inozemnim portalima, ali svatko ima svoj personalni pogled na muziku i album koji se sluša.

Zato ja ovom albumu dajem ocjenu samo DOBAR. Nažalost za Springsteenove standarde to je nedovoljno za neko duže uživanje u njemu.


Bruce Springsteen – ” Any Other Way”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh