Bob Dylan – “Another Side Of Bob Dylan”

Kolovoz – 1964.

album-art

00:00

Bob Dylan snima četvrti album “Another Side Of Bob Dylan”

O ovom bi se albumu moglo danima. Prebogata pozadina nastanka, sam postanak, okruženje i na kraju legislativa, daju ovom albumu pečat kamena temeljca ovog dijela karijere Bob Dylana.

Iako se nije tako činilo u trenutku izlaska na tržište, pa čak i danas postoje mnogi muzički puritanci koji ga smatraju u najmanju ruku “ne baš tako dobrim!“, neosporno je da je album “Another Side Of Bob Dylan” važna karika, jer predstavlja prelazni album od protestnog folka prema električnom izrazu.

Na albumu nema ničeg osim usne harmonike, gitare i piana u samo jednoj kompoziciji, ali se ipak svi slažu u jednom, ovo je čisti rock album. Kvalitativno je isto tako, album postavio nove temelje u kreativnosti ovog genija.

Iako na albumu nema izričitog hita pa time ni singlice koja bi obilježila njegovo postojanje, o kakvim se visinama radi na ovom izdanju svjedoči i podatak da kompozicija “Mr. Tamburine Man” nije našla mjesto na njemu. Naći će se tek na sljedećem albumu “Bringing It All Back Home ” i zavladati top listama. (Uz to, istovremeno s izlaskom Dylanovog originala, na tržište izlazi obrada the Byrdsa, koja isto tako zauzima prvo mjesto Billboardove top liste!)


Bob Dylan – “Chimes of Freedom”

I samo nastajanje albuma je priča za sebe. Dylan upoznaje Joan Baez i s njom stupa u vezu. Istovremeno u Parizu upoznaje Nico i očito je da su ga ove dvije žene toliko inspirirale, da je u jednom dahu napisao i finalizirao sve kompozicije za budući album. Pa i samo snimanje je u najmanju ruku, bizarno, čak i za ona vremena. Dylan je ušao u studio, sam sa svojom gitarom i iz njega izašao nakon nešto više od dvanaest sati.

Iza sebe je ostavio snimljen kompletan album.

Ovom prilikom moram spomenuti interakciju koja se dogodila između Dylana i the Beatlesa. Još prije par godina, Dylan je bio impresioniran kvalitetom i originalnošću the Beatlesa i nije krio da je njihov fan i da utječu na njega.

Sa druge strane, the Beatlesi su bili opčinjeni s njime. Pogotovo se to odnosi na Harrisona, koji i jest bio taj koji je upoznao ostale sa opusom Dylana. Normalno bi bilo da je tu manje više sve stalo, jer veličine su krenule različitim putevima, i obje su osvojile svijet, svaka na svoj način.

No, povijest katkad piše čudne priče, jer ova se nastavila još dugo, dugo godina. No, to je već neka druga tema.

Album “Another Side Of Bob Dylan” nije postigao na top listama ono što su napravili prethodnici, no, svojim je postojanjem zacementirao karijeru velikana, koji će nakon njega krenuti na put kojim još nitko nije i postići ono što nitko prije i nakon njega nije.


Bob Dylan – “Another Side Of Bob Dylan” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh