Blondie – “Blondie”

Prosinac – 1976.

album-art

00:00

CBGB je bio centar muzičkog svijeta tog doba na američkom kontinentu, a kasnije i šire. Bezbrojni bendovi su prve nastupe pred publikom imali baš na tom mjestu, a cijela generacija koja je stekla slavu i upisala se u povijest, prve je korake napravila na pozornici tog kultnog kluba.

Jedna od tih grupa je bila grupa Blondie, koja je predvođena „plavušom“ Deborah (Debbie) Harry, već nakon par nastupa postala zaštitno lice kluba, pa i pokreta.

Dakako, svi su bendovi na maloj pozornici izvodili isključivo autorske stvari, pa tako i Blondie. Stoga se ulazak u studio nametnuo kao logičan i ne baš kreativno zahtjevan korak, jer su sve kompozicije već imali spremne i prije snimanja.


Blondie – “In The Flesh”

Po izlasku prvijenca grupa dobiva pozitivne ocjene za svoj rad u studiju. Iako su se deklarirali kao New Wave band, bilo je poprilično tekstova koji su ih opisivali kao retro pop bend (Debbie je bila posebno alergična na to!). U biti ne za ništa, jer sam izbor producenta je nagovještavao „retro sound“. Za producentskim pultom je sjedio Richard Gottehrer, koji je ime stekao producirajući (ženske) grupe iz šezdesetih i sedamdesetih.

I dakako, taj je „feeling“ preslikao i na Blondie. Kad se posluša pjesma „In the Flash“, sve gore napisano postaje jasno.

Da li je Richard Gottehrer napravio uslugu bendu ili mu je odmogao, teško je jednoznačno tvrditi, pogotovo ako se zna da su na albumu egzistirala dva (tri) hita, od kojih je „In the Flash“ postao koncertni standard grupe?
No, jedno je očito, svojim je producentskim zahvatima odvojio zvuk grupe od cijele armije koja se probijala na sceni i time ipak djelom zaslužio kredite, jer nasljednici su samo slijedili putanju koju je on ucrtao.

Interesantna je sudbina prve pjesme koju je bend izdao „X Offender“. Originalni naziv pjesme je bio “Sex Offender”, ali je na nagovor ideografske kuće ime promijenjeno u „X Offender“.


Blondie – “X Offender”

Nakon ovog albuma grupe kreće na pobjedonosni pohod po top listama i punim dvoranama, lagano se udaljujući, ali nikad ne zaboravljajući svoje korijene. Sljedeći albumi su redom postali hitovi, nositelji današnjih evergrina i tako upisali Blondie u povijest.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh