Creedence Clearwater Revival – “Creedence Clearwater Revival”

Svibanj – 1968.

Creedence Clearwater Revival izdaje debut album istog naziva.

Ogoljene produkcije (da ne upotrijebim izraz, siromašne) album na tržište donosi jedan novi, osebujan stil protkan karakterističnim Fogertyevim vokalom. Već od prvih nota je vidljiv potencijal grupe i bilo je jasno da neće stati na ovom albumu. A kad se u priču umiješala obrada “Suzie Q“, onda je sve postalo puno jasnije.

Drugim riječima, prvi album i singlica „Suzie Q“ je bio uvod u jednu veliku karijeru, koja se pretegla u godinama koje su dolazile i označila skoro potpunu supremaciju ovog banda na top listama i radio prostorom.

Na svakom albumu kojeg su izdali našlo se par pjesama koje su redom postajale veliki internacionalni hitovi. Sve je to išlo toliko daleko da se činilo da CCR jednostavno ne mogu napraviti ništa lošega.

No, to je dakako sama stvarnost opovrgla.


Creedence Clearwater Revival – “Suzie Q”

Band do svog uspjeha nije došao preko noći, ni prečacima. Godinama su nastupali po klubovima i malim scenama, katkad i pred par gledatelja, koji su većinom nezainteresirano pijuckali i čavrljali. Polako ali sigurno, publika je počela dolaziti i kao rezultat uslijedio je ugovor za prvi LP.
Ostalo je povijest.

Interesantno je za podcrtati, CCR je bio iz San Francisca, što automatski podrazumijeva i muzičku pripadnost. No, to se ovaj put nije dogodilo. CCR su bili prepoznati kao dio Southern Rock scene, povezivani s Mississippi nasljeđem i dakako, smještani u muzičku sredinu delte. Razlog je bio u biti veoma jasan. CCR su svoju inspiraciju crpili na tim muzičkim prostorima (Southern rock, roots rock i blues).

Inače CCR su prodali 26 milijuna albuma samo u Americi, a od strane Rolling Stonea su proglašeni kao jedan od najvećih bendova ere (zauzeli su #82. mjesto).

I dakako, uvršteni su u „Rock and Roll Hall of Fame“ 1993 godine.


Creedence Clearwater Revival – “Creedence Clearwater Revival” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh