Yes – “Tales from Topographic Oceans”
07. Prosinca – 1973.

Progresivna grupa Yes je na vrhuncu slave, ali i kreativnog naboja. Zadnji studijski album „Close to the Edge“, je poharao top liste, a „Yessongs“, trostruki kojeg su u živo snimili sa simfonijskim orkestrom ih je ustoličio na vrh koncertnih senzacija tog doba.
Sve u svemu, sve skupa ima samo jedna predznak, trijumf.

Kako se promo turneja albuma „Close to the Edge“ protegla diljem zemaljske kugle, tako se grupa našla u Japanu. U pauzi između koncerata Jon Anderson dolazi do interesantne literature i odmah mu se nameće ideja o novom albumu. Steve Howe prihvaća i tandem kreće prema realizaciji još za vrijeme trajanja turneje.

Radilo se naime o biografiji  Paramahansa Yogananda,  „Autobiography of a Yogi“,  u kojoj se opisuju četiri fragmenta Hindu zapisa o poljima znanja pod zajedničkim nazivom hastras: śruti, smriti, puranas i tantras. Drugim riječima, zamisao je bila da album bude dupli i dakako, konceptualan, i na svakoj strani jedna ,,hastra“

Ideja se nije svidjela Rick Wakemanu i to je jasno dao do znanja, ali bio je u manjini te se po povratku krenulo u realizaciju projekta. Wakemanonvo nezadovoljstvo je raslo iz dan u dan, te je bilo očito da su mu dani odbrajani unutar grupe. No, album je završio, pa čak i krenuo na turneju s bendom, ali je nakon nje napustio, priredivši poprilično neugodnih scena za njena trajanja. No, to je neka druga priča.

Povezani članci