3rd Thrill Blues Festival – Trilj / 05, Srpnja-2019.

I. dan!

Blues At School

Blues At School je otvorio treći po redu blues festival u Trilju.

Već tradicionalni Thrill Blues Festival, je kao i do sada, najprije ugostio najmlađe, na kojima ionako sve ovo ostaje i oni će jednog dana biti ti koji će uvoditi nove naraštaje u tajne muzike ponikle na Delti Mississippija.

Ruku na srce, način na koji je sve skupa prezentirano je komotno moglo ugostiti i znatno starije ljubitelje muzike. Hrepa je u svom stilu objasnio djeci pred sobom, kako je počela svirka koja je prerasla u blues, najprije na gitari, potom na bubnjevima, te naposljetku na usnoj harmonici, te kako se sve skupa našlo zajedno.

I na kraju, kad se blues premjestio u potrazi za auditorijem u veće, bučne centre, kako je električna gitara pridonijela da se forma revitalizira i iz prezrene pređe u pomodnu. Tome su dakako kumovali klinci s Otoka, koji su kao Marabunta (smrtonosna najezda mrava i skakavaca) u invazionom pohodu porobili ne samo tu istu Ameriku, već i cijeli svijet.

Na pozornici su Hrepi pravili društvo Lorenzo i Ismaila, a na pojedinim točkama na bubnjevima se pojavljivao i Bruno iz Ozona.

Sve u svemu, i pored pridjeva „dječji“ kod ovog događaja, bilo je tu interesantnih stvari za sve generacije.

Festival je otvoren, mladi su vjerujem upili bar nešto od ponuđenog, a ostatak slijedi.

Blues izložba fotografija

U Muzej Triljskog kraja je postavljena izložba fotografija koje su nastale na prijašnjim blues festivalima u Trilju. Na zidovima su se našli najimpresivniji radovi koji su uspjeli uhvatiti trenutak i ovjekovječiti ga za vječnost.
Dakako, uz fotografije u muzeju je i stalna postava, eksponati koji govore jezik prošlosti triljskog kraja.
Izložba će biti otvorena za cijelo vrijeme trajanja festivala.

Tijekom dana dio izložbe je prebačen u kino, gdje se odvijala glavna aktivnost prvog djela festivala, te se lijepo uklopila u koncept koji je ponuđen.

Promocija knjige „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave“

I Trilj je stigao Siniša Škarica, koji je predstavio svoju knjigu „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave“ .
Ovo je druga knjiga iz najavljene trilogije koja se bavi poviješću domaće glazbe, ali i Jugotona kao nositelja diskografskog djela ovog segmenta kulture. Druga knjiga, „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave“, se bavi muzičkim događajima koji su se zbili sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon uvodnih riječi koje je iznio Hrvoje Horvat, bilo je interesantno iz prve ruke čuti neke manje znane činjenice, ali i evocirati uspomene na zlatno doba vinila, kad šesterocifrena tiraža nekog albuma i nije bila neko veliko iznenađenje.

Jugoton je bio predvodnik u tom miljeu, na početku kao jedini igrač, potom je dobio konkurenciju, PGB iz Beograda, pa su onda stizali drugi, … . No, ono što se mora zapamtiti iz Škaricinog izlaganja jest impozantna brojka od 12 milijuna albuma godišnje koji su u to zlatno doba bili prodavani na našem tržištu, samo pod tiketom Jugotona!

To i još mnogo toga se nalazi unutar korica ove vrijedne knjige, ili drugim riječima kazano, štivo za sve koje interesira muzika i pozadina zbivanja tog doba.

Neposredno nakon promocije knjige, skoro pa integralno s njome, prikazan je novi spot za pjesmu “Keep The Blues Alive”, koju su ovogodišnji hrvatski putnici na International Blues Challenge u Memphisu snimili u slavnom Ardent studiju.

Welcome Jam

Kruna prvog dana festivala se zbila u obliku Welcome Jama.
Zamisao organizatora je bila da se preko Facebooka prijave svi koji bi željeli svirati i koncept je urodio lijepim plodom.

Jam su otvorili Fire Rats s Hendrixovom „Red House“, a nastavilo se, …. . Nastavilo se do sitnih sati, dok su se na pozornici izmjenjivale grupe, kombinacije, tražilo se bubnjara u gledalištu, tražilo se gitaristu, ali i pored te stalne potrage, pozornica je uvijek bila puna.
Bilo je trenutaka kad sve skupa i nije ličilo na klasični jam, više kao dobro uvježbanu improvizaciju, iako je i te kako jasno da su akteri po prvi puta zajedno na pozrnici.

Prostor kina je bio dobro popunjen, vani gdje se muzika još uvijek dobro čula, još puniji i da ne duljim, svi uvjeti za pravu blues rock večer su bili ispunjeni.


Ako se po jutru dan poznaje, ovaj će festival, iako ima samo dva iza sebe, biti do sada najbolji, kako kvalitativno, tako i po odličnoj, opuštenoj atmosferi koja vlada njime.

Slijedi drugi dan, kad će na velikoj pozornici prodefilirati desetak grupa i time definitivno smjestiti ovaj festival na kartu neizostavnih staništa u krstarenju otvorenim festivalima diljem Hrvatske!

na vrh