Chicago, Deep Purple, Steve Miller, Cheap Trick & “Rock and Roll Hall of Fame”

Cirkus se nastavlja!

Objavljeni su laureati za ovogodišnje primanje u “Rock and Roll Hall of Fame”. Na listi su (napokon) i neki koji su zaslužili ovaj status. Ukratko, Chicago, Deep Purple, Steve Miller i Cheap Trick će se naći u “Kući Odabranih”.

Dakako, kao i uvijek, cijela šarada oko nominacija i odabira nije protekla bez skandala i očitog protekcionizma, da ne upotrijebim koju drugu riječ.

?Ajmo se vratiti slavljenicima.
Deep Purple su prije 23 godine stekli uvjete za ovo priznaje, a tek su ga sada dobili. U međuvremenu su bili tri puta nominirani.
Nominaciju i finalno priznaje su dobile sve rane inkarnacije ovog sastava, što je i fer, s obzirom na znanu karijeru i faze stvaralaštva. Tako bi se te večeri na pozornici trebali naći Ritchie Blackmore, David Coverdale, Rod Evans, Ian Gillan, Roger Glover, Glenn Hughes, i Ian Paice. Jon Lord će priznanje dobiti posthumno. Članovi koji su bili s bendom na samim počecima i oni koji su se pridružili bendu u kasnijim fazama, nisu obuhvaćeni ovaj put (Nick Simper, Tommy Bolin, Joe Lynn Turner, Joe Satriani, Steve Morse i Don Airy).

Isto tako, već 22 godine Chicago ispunjavaju sve uvjete za ulazak, ali do sada nisu nikad  bili niti nominirani, a kamoli nagrađeni ovim “priznanjem”. Znajući njihov doprinos blendu jazza i rocka u prvoj fazi stvaralaštva, ostaje samo da u nevjerici mahnemo glavnom nad ovim slučajem. Prva inkarnacija u sastavu, Peter Cetera, pok Terry Kath, Robert Lamm, Lee Loughnane, James Pankow, Walter Parazaider i Danny Seraphine, će “izaći na pozornicu” i preuzeti „priznanje“.

Kao i Deep Purple, pa i Chicago, Steve Miller već 23 godine ispunjava uvjete za ulazak, ali kao i Chicago, nikada nije bio niti nominiran.

Posljednji od ove četvorke, Cheap Trick, su “samo” 14 godina već spremni na ulazak i dakako, po starom dobrom običaju, sve ih je zaobilazilo. Do ove godine, kad su dobili prvu nominaciju i iz prve dobili i “priznanje”. Pišem “priznanje” u navodnicima, jer sam pogled na ostatak liste i one koji su nominirani, stavlja duboku sumnju u regularnost, da ne kažem, pristranost onih koji odlučuju.

Tako se dogodilo da su hip hop band N.W.A, nakon samo četiri godine dobili kartu za ulazak!?

Bez postavljanja pitanja, da li raperi pripadaju Rock & Roll Hall of Fame ili ne, sam odabir postavlja neugodna pitanja.
Bacite pogled na listu nominiranih, pa će vam sve biti jasno.

Nominirani, ali ne i odabrani:

The Cars (prva nominacija, 13 godina ispunjavaju uvjete)
Chic (deseta nominacija, 14 godina ispunjava uvjete)
Janet Jackson (prva nominacija, 9 godina ispunjava uvjete)
The J.B.’s (prva nominacija, 21 godina ispunjava uvjete)
Chaka Khan (druga nominacija, 17 godina ispunjava)
Los Lobos (prva nominacija, 13 godina ispunjavaju uvjete)
Nine Inch Nails (druga nominacija, dvije godine ispunjavaju uvjete)
The Smiths (druga nominacija, 8 godina ispunjavaju uvjete)
The Spinners (treća nominacija, 30 godina ispunjavaju uvjete)
Yes (druga nominacija, 22 godina ispunjavaju uvjete)

I baš ova zadnja nominacija na listi bode oči. Yes su van ponovo!
Totalno razočarenje u bilo kakvu objektivnost odbora za izbor.

I u ovim tvrdnja nisam sam, jer po netu se već naveliko bruji o neobjektivnosti i protekcionizmu odbora, kao i samog načina glasanja među auditorijem. Jer ako pogledamo da već godinama na horizontu nema sastava Moody Blues, King Crimson i Emerson, Lake and Palmer, a manje poznate, ali isto tako velike bendove da i ne spominjem, postavljam pitanje:

What a fuck we are talking about here!?

Povezani članci