Genesis (I)

Prvi dio priče ili kako je sve skupa počelo!

Šezdesete godine, te prva polovica 70-tih godina bile su s povijesnim odmakom od 40 godina, nestvarno doba. Amerika i Europa zacijelile su rane iz Drugog svjetskog rata. Srednja klasa je bujala i svakim danom bila sve bogatija. Ekonomija je procvala. Ubrzano se uvode nove tehnologije u proizvodne procese. Na sve strane nedostaje radne snage. Počinju se nazirati oblici današnje Europske Unije sa slobodnim protokom ljudi i materijala. Istok Europe je okovan olovnom čizmom i s te strane nema promjena.
Međutim Europa i Amerika sjaje kao svjetionici u tada, takozvanom, Slobodnom svijetu.

Slobodoumlje i emancipacija u svim sferama života je bila sveprisutna. Pojava kontracepcijskih pilula oslobađala je i zadnje okove društva. Neželjeni rat u Vijetnamu doveo je do danas nezamislivog antiratnog pokreta koji se iz Amerike prelio u Europu.
Godine 1968. dolazi do masovnih štrajkova studenata u cijeloj Europi koji protresaju i to dobro, sve centre moći. Hipi pokret je na vrhuncu….

U znak bunta duga kosa kod muškaraca čak i u našim krajevima je sveprisutna. Sloboda u umjetničkom izražaju je također sve prisutna. Ništa čudno da su najljepši dizajnerski radovi napravljeni na prijelazu sa 60 na 70-te godine prošlog stoljeća. Muzički izričaj se mijenja kao i vrijeme. Muzika postaje instrument kojim se mijenja cijelo društvo.

Rock i njegovi pod-žanrovi imaju presudan utjecaj na društvena zbivanja tog doba. Utjecaj Beatlesa, Rolling Stonesa i ostalih s današnjeg aspekta je nezamisliv. Danas su to zabavljači, međutim u tim vremenima oni su bili kamen temeljac sveobuhvatnim promjenama.

Izlazak albuma Beatlesa ili izvođenje rock opere „Tommy“ su bili događaji koji su se objavljivali u prvim minutama dnevnih novosti, te na prvim stranicama “ozbiljnih” novina. Izlazak pjesme “Hey Jude“ od Beatlesa je bio direktno prenošen Eurovizijom u sve članice…. U tom povijesnom kontekstu u Engleskoj se pojavljuje grupa Genesis.
Ovo je kratka priča o njima…

Genesis

Počeci grupe Genesis sežu u 1965. godinu. Te godine, tada mulci od 15 godina, se susreću, Peter Gabriel i Tony Banks. Počinju se intenzivno družiti i zajedno slušati muziku. Malo po malo sazrijeva ideja da osnuju svoj sastav, te u Svibnju 1965. osnivaju svoj sastav pod imenom Garden Wall.

U istoj školi djeluje band pod nazivom The Anon. U grupi The Anon svira Mike Rutherford. Iz praktičnih razloga (nedostatak instrumenata) 1967. godine oba sastava se ujedinjuju.


U to vrijeme je istu školu pohađao neznatno stariji Jonatan King koji je 1965. izdao top 5 singlicu “Everyone Gone to the Moon”. Pridružuje se grupi kao mentor i “manager”. On im predlaže i ime, te tako nastaje grupa Genesis.

Pod utjecajem Kinga počinju vježbati, tražiti svoj izričaj. King je veliki fan Bee Geesa, te im predlaže da pokušaju s takvim izričajem. Gabriel i Banks pišu materijal za prvu singlicu pod nazivom the „Silent Sun“. Singlica, kao i druga pod imenom „A Winter Tale“ nema nikakvih uspjeha. Neuspjeh dovodi do potresa unutar grupe, te se članovi sastava brzo mijenjaju.

Budući je Jonatan King imao “kredite “ kod svoje izdavačke kuće Decca, predlaže bendu da snime album, a on će osigurati studijo za snimanje. Ideja je prihvaćena i tijekom školskih praznika u Kolovozu 1968. godine grupa snima prvi album „Genesis to Revelation”.


Genesis – “From Genesis To Reveletion”

Album je snimljen pod produkcijskom palicom samog Kinga koji kroji album u konceptualni, te bez znanja ostalih članova sastava dodaje orkestralne aranžmane poslije završetka snimanja albuma.

Zanimljivo je da je Decca tražila da sastav promjeni ime, jer je na američkom kontinentu u to vrijeme postojao sastav istog imena. I sam King koji je u to vrijeme bio alfa i omega grupe se slagao s promjenom imena, međutim bio je nadglasan i Genesis su ostali Genesis.

Album je izašao i, polučio kolosalni neuspjeh. Prodao se tada u cca 649 kopija (to je broj koji je iznio jedan od članova sastava).
King razočaran napušta rad s grupom, te se posvećuje radu na kompletiranju svog studija. Ostatak odlučuje nastaviti dalje, ali s promijenjenim izričajem.

Tako nastaje prva čvrsta postava Genesisa u sastavu:

Peter Gabriel-vokal i flauta
Michael Rutherford -bas gitara,
Anthony Phillips – gitara
Anthony Banks – klavijature
John Mayhew – bubnjevi

U to vrijeme članovi Genesis su bili razdvojeni na sve strane zbog svog školovanja. Na zajedničkom sastanku polovinom 1969. godine dogovaraju se da počnu s profesionalnim bavljenjem muzike, te da pokušaju naći nekoga tko će im dati drugu šansu za izdavanje albuma. Snimaju par demo snimaka, te počinju obilaziti diskografske kuće.

Odluka da pokušaju s profesionalnim bavljenjem muzike dobiva podršku od porodica, te počinju vježbati do iznemoglosti. Sam Gabriel je rekao da su u to vrijeme vježbali po 11 sati dnevno. Redaju se nastupi po malim klubovima duž UK. Nastupaju i na BBC noćnom radio showu 22 Veljače 1970. godine.

Međutim svi napori da nađu neku diskografsku kuću su bezuspješni. Sam sastav u to vrijeme počinje krasiti fanatična disciplina u samom izvođenju, te teatralnost na sceni. Tijekom nastupa u Ronnie Scott clubu u Sohou zapaža ih predstavnik marginalne izdavačke kuće Charisma i pravi posao života. John Anthony predlaže grupi golobradih mladića da potpisu ugovor za njegovu kuću.

Snimanje drugog albuma pod imenom „Trespass“ počinje u Lipnju 1970. godine. Producent albuma je John Anthony, uz suradnju Davida Hentschela. (potonji će poslije producirati sve albume grupe.) Na snimanje albuma grupa dolazi sa spremnim materijalom i što je najbitnje, s kompletno promijenjenim muzičkim sadržajem. Okreću se progresivnom izričaju.


Genesis – “Trespass” 

Inspiraciju nalaze u folku te literalnim predlošcima pisaca sa Otoka. Album donosi na samom početku ono što će karakterizirati zvuk Genesisa, izvjesnu dozu plošnosti, bez ulaska u dramatična soliranja, bolesnu disciplinu u muzičkom izražaju te veliku dozu teatralnosti. Na samom albumu, što je interesantno, nalazi se tema „Dusk“, jedan od ranijih demo radova grupe.
Cijeli album nosi pjesma „Knife“ koja je izdana i na singlici. Pjesmu krase bjesomučne promjene ritma i nadrealistički stihovi. Album „Trapass“ po izlasku ne dobiva baš dobre kritike. (Rolling Stone magazin ga je proglasio dosadnim, da bi 1974. godine radikalno revidirao svoj stav!).

Usprkos mlakim kritikama sam album dolazi na #1. mjesto u Belgiji, te dolazi na #98. mjesto top ljestvice u UK. Skreću pažnju na sebe i lavina se počela kotrljati.

Po izlasku albuma Anthony Phillips zbog zdravstvenih problema obavještava članove grupe da ih napušta. To izaziva konsternaciju unutar grupe, jer je Phillips bio koautor velikog djela materijala s albuma. Šokovi ne prestaju, i bubnjar John Mayhave napušta grupu. Preostali članovi odlučuju nastaviti, te pozivaju tada malo poznatog bubnjara Phila Collinsa da im se pridruži. Potraga za gitaristom je bila duža te na nagovor nekog prijatelja pozivaju Steva Hacketta. Tako nastaje klasična i najpoznatija postava Genesisa. (po ocjenama mnogih kritičara, jedna od najjačih postava Engleskog progresivnog miljea.)

Grupa u novoj postavi ima par koncerata, te se povlače u studio na snimanje svog trećeg albuma. U Kolovozu 1971. godine počinje snimanje albuma „Nursery Cryme“. Album je izdan u Studenome iste godine. Karakterizira ga daleko agresivniji zvuk gitare, te prvo pojavljivanje Phila Collinsa kao vodećeg vokala u pjesmi “For Absent Friends”. Na samom albumu su dva klasika progresive, pjesme “Musical Box”, te “The Return of the Giant Hogweed”. Ujedno na ovom albumu se prvi put koristi melotron grupe King Crimson, koji im ga posuđuju za snimanje.
(Meni je osobno puno draga pjesma “Musical Box”, kojom prevladava takozvana „tapping“ tehnika sviranja gitare. Taj stil sviranja je karakterističan za Hacketta do današnjih dana.)

Album dolazi na #39 mjesto Engleske top liste, dok na kontinentu doživljava veliki uspjeh. Najveći uspjeh polučuje u Italiji, gdje dolazi na #4 mjesto talijanske top ljestvice.


Genesis – “Nursery Cryme”

Sastav odlazi na turneju sa sasvim drugačijim scenskim nastupom. Uvode revoluciju u scenski izražaj tog doba s dijapozitivima, scenskim efektima, kratkim filmovima koji prate svaku pjesmu. Peter Gabriel sa svojom mimikom, glumom, mijenjanjem kostima, razno raznih maski postaje najpopularniji član sastava. Turneja je pravi trijumf, te od strane muzičke štampe Genesis bivaju proglašeni za najveću koncertnu atrakciju tog doba.

Samom sastavu raste samopouzdanje te tokom turneje počinju pripremati materijal za novi album. Tih dana Banks dobiva na dar melotron MK II, od grupe King Crimson. Sam rad na albumu stavlja ih pred imperative uspjeha. Pod uspjehom se smatra ulazak u gornji razred Britanskog Prog Miljea u kome su u to vrijeme bile veličine kao Pink Floydi, Yes, EL&P te King Crimson.

Matična diskografska kuca Charisma daje im punu slobodu u stvaranju, te velika novčana sredstva za produkciju albuma.


Genesis – “Foxtrot”

U Listopadu 1972. godine izlazi „Foxtrot“, po tadašnjim a i današnjim mjerilima VELIKI album. Albumom prevladava genijalna 24 minutna poema „Supper’s Ready“. Album „Foxtrot“ je do tada najzrelije djelo sastava te dolazi na #12 mjesto Engleske top ljestvice. Veliki uspjeh jer ipak se radi o čistom progresivnom izražaju.

Prateća turneja po Otoku i Starom Kontinentu je pravi trijumf. Odlaze i u Ameriku, ali ne postižu neki pažnje vrijedan uspjeh.

Gabriel na velika vrata uvodi teatarski izričaj u rock muziku. Svoj scenski nastup prilagođava, kako muzički tako i vizualno konceptu predstave. Time u biti postaje legitimni frontman grupe. Izaziva pravi šok kada na koncertu u Dublinu stavlja masku lisičje glave na lice te oblaci žensku, jarko crvenu haljinu. Genesis se počinju prepoznavati kao sastav u kojem je “onajPeter Gabriel.

Album je iskristalizirao klasični Genesis zvuk, koji karakterizira velika disciplina u muzičkom izričaju, te kontra ritmovi i melodični napjevi. „Foxtrot“ lansira Genesis u prvi razred Engleskog rocka. O sastavu i ekstravagantnom ponašanju na sceni pišu čak i „ozbiljne“ novine. Senzibilnom Gabrielu taj publicitet baš ne paše, te već tada ima problem s depresijom.
(nastavak slijedi u drugom dijelu!)

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh