Bijelo Dugme – 40 godina!

Revelin / Dubrovnik / 31.01 – 2015

Objavljeno 21 02 2015.

Povod ovog osvrta je nedavno održan koncert Gorana Bregovića i njegovog “Orkestra za vjenčanja i sprovode”, tokom kojeg mu se pridružio Alen Islamović.

Ova fešta je u stvari obilježavanje 40 godina od objavljivanja prve singlice Bijelog Dugmeta. Koncert se dogodio u sklopu događaja slavljenja sv. Vlaha, u klubu Revelin u Dubrovniku.

O Bregoviću i/ili Dugmetu napisano je mnogo u tom razdoblju od 40 ljeta. Nedavno je izdana knjiga „Šta bi dao da si na mom mjestu“ autora Dušana Vesića, koji je možda i najveći fan grupe. Štivo je one vrste, „kad jednom uzmeš knjigu u ruke teško je ispustit“. Odlična prilika za novije generacije da se upoznaju s „gradivom“, a i pregršt sočnih podataka za one malo starije, mislim na nostalgičare vremena, kad je naklada vinila bendova bila veća od broja gramofonskih jedinica uopće.

Prezentacija te knjige održana je u gore spomenutom klubu 31.01.2015. nekoliko sati prije samog koncerta. O knjizi, odnosno o Dugmetu su, između ostalih, govorili Alen Islamović, Davor Erceg, Rajko Dujmić kao i sam autor Dušan Vesić.

Meni je, kao velikom štovatelju Rolling Stonesa, bilo veoma drago da je o istoj temi govorio i Branimir (Brian) Rasić, službeni fotograf Stonesa. Prisjetio se ranih faza grupe i njihovog utjecaja na generacije koje su dolazile. Posebno je istakao koncert Bijelog Dugmeta na „Hajdučkoj Česmi“.

(Samo ću spomenuti da je Rašić jedini fotograf koji je smio slikati Stonese sa bine u Rio de Janeiru 2006. godine. Bio je to jedan od najvećih koncerata popularne glazbe uopće).

Ukratko, knjigu toplo preporučam!

Nekoliko sati i još više piva poslije, došlo je vrijeme za koncert. Na binu kluba u prekrasnoj tvrđavi Revelin izlazi Orkestar, dvije Bugarke kao prateći vokali, i sam Brega s gitarom u ruci. Naravno (ovo moram reći, iako ne volim kad se to inače piše), u bijelom odijelu (!) i zlatnim cipelama, mislim bez bječava.

Koncert počinje s Breginim novije komponiranim skladbama, što je oduševilo mlađi dio publike.

Nažalost, početak su obilježile i mnoge tehničke teškoće, što je Bregu dobro iživciralo!
Atmosferu u tom trenutku je izvukla netipična dubrovačka publika, koja je zborno pjevala Bregine uspješnice. Ubrzo su se tehnički problemi riješili i izlazak Alena Islamovića na binu oduševljava i onaj drugi, stariji dio prisutnih.

Redaju se klasici iz cijele faze Bijelog Dugmeta, a posebno sa zadnja dva albuma, kad je Islamović bio vokal grupe.

Teško je biti objektivan, jer nove verzije Breginih/Dugmetovih pjesama teško mogu zadovoljiti okorjele fanove (kojih još ima), međutim teško je naći „nezadovoljnog“ sa tog koncerta. Prisjetimo se, zadnji nastup Bijelog Dugmeta kao grupe u Dubrovniku, je bio davne ’89-te!

Tako da u ovo vrijeme svega i svačega, ova reinkarnacija Dugmetovih stvari, jest možda i najbolje što se istima može dogoditi – da i dalje žive!
Pogotovo na samom jugu Lijepe Naše, gdje je i sve krenulo pred sad i više od 40 godina, iz malog mjesta Cavtat, gdje autor ovih riječi i živi.

P.S. Brega je u neformalnom razgovoru najavio 10-ak nastupa diljem države, pa ako možete, kao i knjigu, toplo preporučam.

Jer ipak je Bijelo Dugme nešto više od same glazbe!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci