Mostly Autumn – “Graveyard Star”

Odjeveni u glasove

Evo vodećeg primjera da je bit izraza sve teže precizno kategorizirati jer postaju uglađeniji, profinjeniji i donekle komercijalno održiviji. To se često događa u progresivnoj rock struji gdje vanjske i unutarnje sile stvaraju pustoš s izvornim duhom iza izbora ili smjera njihovog glazbenog zanata. U nekim slučajevima, sastavi poput Mostly Autumn, s vremenom postaju sve bolji, sve napredniji i eksperimentalniji, neprestano tražeći nove suptilnosti, miješajući moderne elemente s onim tradicionalnim, u ovom slučaju one iz otočne kulture.

Tijekom spontane evolucije sastav je doživio kadrovske promjene koje su utjecale na njegov zvuk. Oslanjajući se na utjecaje rocka iz zlatnog doba sedamdesetih, razvili su i usavršili vlastiti jedinstveni zvuk i stil koji zahvaćaju bit tog omamljujućeg doba, te svaki niz tog identiteta, počevši od neobuzdanog entuzijazma glazbenika, kroz stilsku raznolikost, koja nikada ne propušta zajedničku nit, istodobno mijenjajući nijanse i atmosferu zahvaljujući opsežnom glazbenom istraživanju Bryan Josh-a. Od progresivnog rocka do glazbe zasićene folk elementima, bogata instrumentacija dala je dodatne značajke ovoj glazbi ukrašenoj obredom suptilne mistike, dobivajući snagu i neuhvatljivost iz snova kojom je hranila uši slušatelja svojim eteričnim zvukom. Savršena izvedba, jedinstvena atmosfera, izvrstan zvuk – sve je to ono što ovu glazbu čini tako snažnom.


Mostly Autumn – “Graveyard Star”

Njihova žudnja za osjetljivim, ali grandioznim teksturama i sposobnost kombiniranja keltske tradicije s konvencionalnim rock idiomima i elektronskim zvučnim pejzažima više je nego uvjerljiva. Melankolični komadi natopljeni vrlo evidentnim “jesenskim” duhom, virtualni miris mrtvog lišća koje krcka pod nogama, hladni jesenski povjetarac koji signalizira zimsko otpadanje lišća i arome pocrvenjelih šuma, sa zamračenim močvarama unutar utora ove bogate glazbene tapiserije, utkane u samu tkaninu aranžmana, izazivaju unutarnje nemire. Jednostavno postoji toliko mnoštvo atmosferskih zvučnih pejzaža ugrađenih u različite partiture dok glazba tka kontinuirane obrasce koji suptilno mijenjaju melodijski smjer glazbe kroz mnoge živopisne putove za svaku pojedinu pjesmu. Da biste objasnili ovu izjavu, tek kad se pozabavite samom glazbom shvatite da se praktički svaka pjesma metamorfozira kroz nekoliko različitih faza, ali to čini na takav način da niste svjesni da se okvir pjesme promijenio. Vrlo se pametno i instrumentalni doprinosi, osobito gitara, postupno nadograđuju kako bi pružili zanimljive simfonijske teme za kompliment vrhunskom vokalu.

Vokal je inače vrlo osjetljiv aspekt glazbe, moglo bi se čak reći i da je najdirljiviji. A prebacivanje između muškog i ženskog vokala tvori čarobnu kombinaciju, kao jedan od njihovih najvećih aduta izraza.


Mostly Autumn – “Razor Blade”

Uz ionako impresivno glazbeno stvaralaštvo, sastav objavljuje snažan i evokativan novi album koji dokumentira njihovo iskustvo pandemije u posljednjih godinu i pol dana i govori o osjećajima koje je ovo razdoblje u većini izazvalo: osjećaju straha, nesigurnosti, čak osobnog gubitka i očaja, potrebi za kontaktom i slobodom, nedostatku izgleda za budućnost i želji o tome da se sve polako vrati u normalu.

Međutim, glavni potez ovdje je da se koncept ne uzima na doslovnoj razini. Ovdje nećete pronaći izravne reference na datume, događaje ili bilo kakve pojedinosti, već je cijela stvar ukorijenjena u aluzijama, slikama i metaforama, što je čini djelom koje se može podjednako dobro cijeniti i u potrazi za svakom relativnom lirskom nijansom.

U najširim mogućim potezima kistom, glazba odiše duhom, stavom i tonom koji je zadivljujuć i očaravajući. Bogatstvo aranžmana iznimno je uvjerljivo i neočekivano lijepo. Svaka je pjesma izvrsna vinjeta društvenih komentara i zapažanja, opisnog pripovijedanja i zavodljivog fokusa koji osvježava.


Mostly Autumn – “This Endless War”

Kao rezultat toga, dobivate sve elemente koje biste očekivali od albuma Mostly Autumn;  dosljedno snažno gitarističko i vokalno djelo Bryan Josh-a uz anđeoski vokal Olivije Sparnenn-Josh, te stabilnu postavu glazbenika koji besprijekorno miješaju elemente melodičnog rocka i prog rocka s keltskim folk prizvukom. Pored toga, dodajte dubok lirski sadržaj, raznolik raspon kompozicijskih stilova i izvrsnu produkciju, i dobit ćete jedno od najimpresivnijih izdanja ove godine, ali i u 26-godišnjoj povijesti sastava.

S toliko glazbenog, emocionalnog i narativnog događanja, ‘Graveyard Star’ veličanstven je i ambiciozan album; mračna, moćna, zlokobna, jeziva, inventivna, strastvena, uzbudljiva i često nepredvidljiva vožnja koja otkriva neke skrivene dubine današnjeg doba.

Vrijeme posvećeno ovom albumu bit će sto posto zadovoljavajuće.

Ovdje, sada i zauvijek.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci