Pink Floyd – „The Piper at the Gates of Dawn”

Kolovoz – 1967.

Osmi mjesec daleke 1967. godine će obilježiti veliki događaj.

Tih dana, bio je to samo jedan u nizu događaja koji su se smjenjivali kao na nekoj traci.

Album „The Piper at the Gates of Dawn” izlazi i dakako pobuđuje pažnju u underground krugovima.

Grupa Pink Floyd je u tom trenutku već imala svoje mjesto na uzburkanoj psihodeličnoj sceni, a Syd Barrett je postajao zvijezda i mimo svoje volje.

Sam Waters se prisjeća tih dana i njihovog statusa. Naime, došlo je do sukoba sa Sydom zbog popularnosti koju je bend lagano dobivao. Syd je bio na stanovištu da umjetnici moraju imati svoj mir da bi stvarali i da sva ta pompa u medijima i oko nastupa, samo šteti bendu.


Pink Floyd – “Astronomy Domine”

Kategorički je odbijao prihvatit činjenicu da Pink Floyd imaju svoje i istaknuto mjesto na sceni.

Dakako, ostatak benda na čelu sa Watersom se baš i nije slagao, no, Syd je bio alfa i omega sastava i njegova je bila posljednja.

Vratimo se albumu.

“The Piper at the Gates of Dawn” je u biti Sydovo djelo uz pomoć ostatka benda. Sve na albumu što i dan danas odiše svježinom, je njegovo. Sam koncept je njegov, sve kompozicije, (osim jedne) su ili isključivo njegove ili je koautor. Ukratko, Syd Barrett je bio Pink Floyd.


Pink Floyd – “Matilda Mother

Sam naslov albuma je preuzeo iz sedmog poglavlja knjige “Vjetar u Vrbama”, autora Kenneth Grahamea.

„The Piper at the Gates of Dawn”  danas zauzima istaknuto mjesto u muzičkoj kulturi šezdesetih i sedamdesetih i dakako, ima status jednog od najboljih i najvećih psihodeličnih albuma u povijesti muzike.

Nažalost, ovo je ujedno i posljednji album na kojem će Syd Barrett biti član ovog sastava. Nedugo nakon njegovog izlaska, Syd počinje strmoglavi pad u ralje droge iz kojih se neće izvuči do svojih zadnjih dana.

Tonući u sivilo i ludilo droga, Syd je jednostavno prestao funkcionirati, te je ostatak grupe bio prisiljen potražiti njegovu zamjenu. Pronašli su je u starom školskom kolegi David Gilmouru.

I tu počinja jedna sasvim drugačija priča o sastavu Pink Floyd.


Pink Floyd – „The Piper at the Gates of Dawn” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci