BLUES Weekend – Split, Judino Drvo / 22. Veljače-2019.

Prvo pa muško!

Nakon (pre) puno godina u Split se vratio Blues Weekend.
Povratak bluesa je danas priznat kao činjenica, a tome su dokaz i mlade snage koje krče put u nove izričaje noseći u sebi esencu koja je rođena na delti Mississippija  i poljima pamuka.

Evolucija bluesa teče bez prestanka i današnji derivati nisu ništa drugo nego logična transformacija forme prilagođene suvremenom svijetu i novim pogledima. Dio tog trenda je najavljen u obliku BLUES Weekenda, stoga, Judino Drvo je bilo mjesto gdje se trebalo biti, a pročitajte i zašto!

InRoots

Prvi su nastupili InRoots.
Moram priznati, InRoots sam gledao poprilično puta i uvijek su mi bili dobri, jer u nekoj konstelaciji izričaja kojeg njeguju, načina na koji ga prezentiraju i naposljetku virtuoznim sviranjem, jednostavno ne mogu omanuti. No ono što je iznenadilo, jest bio zvuk koji je dopirao s pozornice i koji je od prvih nota bio, hm, bio nedoživljen u klubovima u našem okuženju.
Da, na pozornici su samo troje plus vokal, što toncu veoma olakšava “život”, ali ipak, gitara, usna harmonika i vokal su bili izvanredno ozvučeni, kristalno jasni, razgovijetni, ukratko, to je bilo to. Ali ne i kraj priče, bubnjevi su posebna, jer njihovo ozvučenje je bilo maestralno.

Šetajući od urbane agresivne varijante bluesa, pa vraćajući se polako korijenima, InRoots je bio idealan bend za otvorenje i najbolji mogući uvod u bend koji je došao iza njih.

Jeremiah’s

A taj bed se zove Jeremiah’s.
Ovaj je bend već poznat MLP-U portalu, jer je nedavno objavljena recenzija njihovog prvog albuma “Time to Rob” (možete je naći ovdje!).  No u živo ih nisam gledao, te sam s nestrpljenjem očekivao prve note.
Očekivano, dobiveno, najkraće rečeno kao ukupni utisak njihovog seta. Nove snage ovjekovječene u bendu Jeremiah’s su se očito rodili na pozornici, suvereno vladaju njome, bilo da izvode svoje (zarazne) kompozicije ili pak covere.

Šarmantni zadarsko / filip-jakovski bend je s pozornice podijelio osmjehe na licima prisutnih. Izveli su energični set pun dinamike i nekako se logično naslonili na InRoots, što se vidjelo i prema raspoloženju publike.
No, imali su jedan peh. Rokovoj gitari je falilo par decibela. U fragmentima krešenda kompozicije, jednostavno se loše ili se uopće nije čula. Šteta, jer samo je taj propust u biti dijelio bend od izvanrednog nastupa.
Jeremiah’s su pak isporučili sa svoje strane točno što se od njih očekivalo i potvrdili status svojeg prvog albuma.
Prst gore!

Afterfire

Afterfire je nastupio kao posljednji bend večeri. Krenuli su s obradama Creedence Clearwater Revival, The Doorsa, … , i u svojoj maniri korektno odradili set neupitne kvalitete. No, u svjetlu koncepta i nastupa InRoot i Jeremiah’s, njihov je nastup ipak bio van konteksta večeri, a i publika je to osjetila, jer se već po sredini seta počela osipati.
Šteta, jer hitovi koje oni izvode su uvijek rado slušani u bilo kojoj prilici.

Prva večer blues vikenda je iza nas, predstoji još jedna, na kojoj će nastupiti Harpoon Blues Band, Cima & Co i Go Lilly.

Ne oklijevajte, budite korisni, jer cijela zarada ove blues fešte ide za socijalne samoposluge, budite tu i uhvatite dašak Delte i urbanog Chicaga između refula bure!

Povezani članci