Caravan – “Caravan”

Listopad – 1968.

Osvit kreativne zore Canterbury scene.

Kao u nekom rajskom muzičkom vrtu stvaraju se idealni uvjeti za rođenje jednog od najlucidnijih, najkreativnijih smjerova moderne muzike. Postotak kritične mase zaljubljenika raste do točke kad iskre počinju frcati na sve strane, utjecaji se miješaju u toksične mješavine, neviđene do tada i kao posljedica, stvaranje nebrojeno sastava, u početku usko vezanih za lokaciju, Canterbury.

Zašto je ovaj dio Kenta postao to što jest u povijesnim okvirima, teško je elaborirati bez ulaženja u ogroman broj detalja koji bi nas daleko odvukli. Ovo je ipak crtica o rađanju prvog albuma perjanice Canterbury scene, grupe Caravan.

Album istoimenog naziva izlazi u Listopadu 1968. godine i od trenutka izlaska na sebe skreće pogled cijele underground zajednice. Kako i ne bi kad u sebi nosi embrio cijelog pokreta, embrio koji će toliko evoluirati u nekoliko mjeseci nakon njegovog izlaska, da će i prije isteka prve godine svog života postati kamen temeljac i nezaobilazno štivo u studiranju ovog pravca moderne muzike.


Caravan – “Love Song With Flute”

Napravljen je u katastrofalnim uvjetima, u produkcijskim smislu skoro da i ne postoji. Toliko je loše odrađen i na trenutke estetski neslušljiv, da je s današnje distance neshvatljivo, ali, … .  Album bez kompleksa nosi epitet jednog od najvećih debut albuma scene, ali i daleko šire.

Sama spoznaja da je Canterbury nedugo nakon njegovog izlaska bio zapljusnut stotinama verzija različitih izričaja, koji su nosili bezbrojne varijante mješavina rocka, jazza, bluesa, avangarde, klasike i čega sve ne, ne ostavlja mjesta sumnji da kad govorimo o ovom albumu, njegovo ime izgovaramo s poštovanjem.

Kao što je bio običaj i trend u vrijeme izlaska, album obiluje psihodelijom koja već na prvu daje naznaku da je otvorena za kooperaciju s drugim formama. Nasljednici su je objeručke prihvatili i doveli do kreativnih vrhova pokreta.

Nema sumnje da je Caravan bio perjanica pokreta, ali i ovom prilikom moramo biti pošteni i podcrtati činjenicu da je Caravan ipak samo jedan od velikih Canterbury bendova. Armija koja se regrutirala na sceni u vrijeme njegova izlaska (pa i prije!) je prenijela izričaj, ne samo preko granica Kenta i Otoka, već i preko Velike Bare.

I za kraj jedan kuriozitet koji potkrepljuje gore navedeno. Naime Caravan je debut album snimo s opremom susjeda, Soft Machine, koji su u tom trenutku već bili u Americi na turneji i to s Jimi Hendrixom!!


Caravan – “Where But For Caravan Would I?”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci