Roky Erickson – “The Evil One”

Istinski genije rock’n rolla!

Priča o Roky Ericksonu tom čudaku i čarobnjaku pjesme počinje šezdesetih godina, kao frontmena pionira američke garažne psihodelije  grupe 13 Floor Elevators.

Najjaču snagu bandu upravo daje Roky Erickson svojim autentičnim strastvenim i luđački uživljenim vokalom koji je danas postao legendaran. Band je bio suprotnost tadašnje flower power scene. Njihove teme pjesama nisu bile nadolazeći svijet ljubavi i cvijeća, već upravo obrnuto, svijet u kojem dominira pakao i eksplicitno zanimanje za ono mračno i okultno, nadahnuto acid drogama koje otvaraju percepciju uma.


Roky Erickson – “Night Of the Vampire”

1966. godine Roky Erickson biva uhapšen zbog jednog jointa, zamislite, i to u šezdesetima  i da ne bi otišao u zatvor na sudu se brani neuračunljivošću. Sud ga proglašava krivim i šalje u psihijatrijsku ustanovu, gdje ga liječe elektro šokovima i raznim terapijama. Od tada počinje Ericksonov vrlo dislociran život, od prisilnog liječenja do terapija.

U tom vremenu uspijeva komponirati i okupiti nekoliko bendova The Aliens, The Explosives, The Neverbreakers……

Tematski stvara pjesme prepune fatamorganičnih spodoba, mutanata, dvoglavih pasa, iz sfere horora i užasa. Naravno da ta čudovišta nisu sami sebi svrha, već kroz njih metaforički prokazuje svijet i zbilju što nas okružuje. Zbilju  koja ga proglašava ludim i šizofrenim.

Roky je tom svijetu pljunuo u lice i kao pravi buntovnik uvijek bio na prvoj crti odbrane svojih stavova. Svoju glazbu shvaća smrtno ozbiljno, gotovo tragično.


Roky Erickson – “Two Headed Dog (Red Temple Prayer)”

Album “The Evil One” sa pjesmama “Two Headed Dog”, “Night of Vampires”, “Cold Night for Aligators” i ostale napravljene su jednostavnoj tro-akordnoj maniri, iskreno i u neku ruku, nepotkupljivo. Prepričavaju apokaliptične i užasne snove.

Roky Erickson je baštinik nesreće kao svog doživotnog suputnika i u tome mu je malo tko ravan.

“The Evil One” toplo preporučam kao i sve ostale službene i piratske uratke što ih je istinski rebel  i genijalac Roky stvorio i izdao. Kad slušate Roky Ericksona čujete rock glazbu u svom najšarmantnijom izdanju. Slušajući je, osjećate se kao kad ste se prvi put zaljubili u magiju glazbe, kojoj ste ostali vjerni godinama.

Poslušajte ovog čovjeka, jer on je duša i srce rock and rolla!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Rocky Erickson – “The Evil One” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci