Bruce Springsteen – “Born in the U.S.A.”

Lipanj – 1984.

Bruce Springsteen izdaje sedmi album “Born in the U.S.A.”!

Sav materijal za album je napisao Springsteen, dok je E Street Band zaslužan za studijske snimke.

Bio je to u biti prvi veliki Bossov album. Veliki u smislu prodaje, odjeka u medijima, pa i po statusu u političkom miljeu.

Sam naslov albuma i njegova naslovna tema asociraju na ljubav prema domovini i kao himna odzvanjaju stihovi refrena. Istina je u stvari na sasvim suprotnoj strani. Naslovna pjesma “Born in U.S.A.” je u potpunosti antiratna i s prezirom izlaže umiranje za nečije strane ciljeve, pokrivenim patriotskom patinom i zastavom na sprovodima.

Nije tajna da je poruka pjesme debelo krivo shvaćena od njena pojavljivanja, toliko pogrešno da je i Bijela Kućapopušila“, te ju je predsjednik Regan predstavio kao patriotsku pjesmu!

Sam je autor nekoliko puta nakon toga objašnjavao u medijima o čemu se u biti radi, ali patriotski naboj Reganove politike je bio toliko jak, da se pogrešno tumačenje vuče i do današnjih dana.

Ostatak albuma je sve samo ne ostatak. Na njemu se nalaze pjesme koje su redom kao singlice zauzimale top liste i to same vrhove.


Bruce Springsteen – “Born in the U.S.A.”

Pored već spomenute naslovne kompozicije “Born in the U.S.A.”, kao singlice su izašle i “Dancing in the Dark”, “Cover Me”, I’m on Fire”, “Glory Days”, “I’m Goin’ Down” i “My Hometown”. Sve su zauzele mjesto ispod desete pozicije.

Album je proglašavan najvećim u povijesti i kićen sličnim atributima, jer su se kritičari utrkivali tko će ga okititi većim vijencem. Išlo se do ljigavosti.
Sam je Boss album smjestio možda na pravo mjesto, kazavši da je album dobar, ali da je “Nebraska” njegov umjetnički vrhunac.

Bilo kako bilo, “Born in the U.S.A.” je obilježio svoju eru kao album koji je američki rock izričaj smjestio u srca srednje Amerike. Za njim su tom stazom krenuli John Mellencamp, Tom Petty i Bob Seger, koji svi od reda danas predstavljaju američke legende moderne muzike.


Bruce Springsteen – “Dancing in the Dark”

Sam album se monstruozno prodavao, te je do 2012. godine prodan u 30 milijuna primjeraka.

Kad o prodaju govorim, još jedna napomena. Album “Born in the U.S.A.” je prvi album koji se u Americi izdao na CD formatu, proizvedenom u Americi. Do tada su svi audio CD-ovi bili uvezeni iz Japana.

“Born in the U.S.A.” i danas živi u američkom društvu, u nekim sredinama krivo shvaćen kao patriotski album, u nekim pravilno vrednovan kao muzičko djelo sa protestnom lirikom, a u mnogima kao jedan od najvećih ikada snimljen.

Ovo posljednje je ipak ono najbitnije!


Bruce Springsteen – “Born in the U.S.A.” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci