David Bowie – “Aladdin Sane”

Travanj – 1973.

David Bowie izdaje šesti album “Aladdin Sane”. Ovaj album je imao nezahvalnu ulogu nasljednika prijelomnog “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”.

Očekivanja su letjela u nebo po najavi izlaska, jer “Aladdin Sane” je u biti prvi album koji je izdao Bowie kao rock zvijezda. Samim time kritika je sasvim drugačije secirala ovaj album, tako da po izlasku i nije pobrao lovorike. Ili prostim riječima rečeno, počevši od NME, preko Rolling Stonea, pa sve do lokalnih rock kritičara, album dobiva mlake, ako ne i negativne recenzije.

Nemam pojma što su ti ljudi očekivali, jer Bowie je, ma kako se prikazivao ipak bio umjetnik od krvi i mesa, sa svojim usponima i padovima. I još čudnije, “Aladdin Sane” uopće nije bio njegov pad. Dapače, album je donio nekoliko standarda i uz to veoma balansirani raspored dobrih pjesama, koje nisu kao kod prethodnika činile kompaktnu cjelinu, ali su zato činile dobar album.

Sam naziv albuma je imao svoju povijest. Originalno je to trebao biti anagram od izraza “A Lad Insane”. Potom je dobio ime “Love Aladdin Vein”, koje je Bowie odbacio jer je previše asociralo na drogu.


David Bowie – “The Jean Genie”

Sam album je prema očekivanju donio novi Bowiev alter ego. Bio je to nasljednik Ziggy Stardusta, Aladdin Sane. U skladu s novim imageom, Brian Duffy je kreirao omot, možda najpoznatiji u Bowievoj diskografiji. Objašnjavajući novi lik i njegov “spiritus movens“, Bowie ga je jednostavno opisao kao “Ziggy goes to America“.

Ono čega nitko u tom trenutku nije bio svjestan, jest da je ovim albumom počela Bowieva opsesija s Amerikom i kulturom koja je obitavala na tom kontinentu prije i nakon dolaska bijelaca. Stoga je i logično „seljenjeZiggya preko Atlatika!

Album je donio i dvije singlice, “The Jean Genie” i “Drive-In Saturday”.

Narudžba albuma bila enormna, još dok je album bio u produkciji. Pomalo neobično za to vrijeme, ali album se naručio u 100 000 kopija, i time potvrdio novostečeni status Davida Bowiea kao superzvijezde.

Po izlasku dolazi na #17. mjesto Billboarda, postajući najuspješniji Bowiev album na američkom kontinentu.

Ukupan broj prodanih nosača zvuka se kreće oko 4.6 milijuna, i time postaje najkomercijalniji Bowiev album.


David Bowie – “Aladdin Sane” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci