The Doors – “The Doors”

Siječanj – 1967.

Čudna je bila ta 67-ma prošlog stoljeća. Kao gljive poslije kiše nicali su bendovi koji su redom izdavali impresivne debut albume. Impresivne u tom smislu da su postali okosnice ne samo opusa tih grupa već i moderne muzike uopće.

Sublimirajući „iz prve“ esencu koju su munjevitom brzinom širili oko sebe, pakovani u ozbiljnu muzičku ambalažu, ničim nisu pokazivali da su plod rada golobradih, nezrelih mladića koji iz sebe imaju “par nastupa i jedan veliki odmor”.

Jedan od takvih kamena temeljaca je bio prvi album grupe The Doors, koji je u trenutku izlaska preokrenuo lice moderne muzike, dao joj sasvim novu dimenziju postojanja i naviše svega, na svjetlo dana donio poetu kojeg svijet nije vidio od doba velikih pjesnika početkom stoljeća.

Naslanjajući muziku na liriku, četvorica tinejdžera su stvorila kompozicije koje se i nakon pola stoljeća slušaju s jednakom pozornošću, iz jednostavnog razloga, jer ne stare, postale su bezvremenske!


The Doors – “Light My Fire”

Prvi album je toliko determinirao sudbinu grupe The Doors da se u biti nikada neće maknuti van njegove legislative, iako su stilski lutali u nekoliko pravaca, ali na kraju su se uvijek vraćali izvoru s kojeg su se bogato napajali.

Kombinacija genijalne, višeznačne lirike Jim Morrisona i ingenioznost muzičkih kreacija stvorila je od the Doors prvorazrednu kulturološku senzaciju, koja se nažalost baš i nije potvrđivala svaki put na koncertima, ali to je neka druga priča.

Album “The Doors” je u sebi sadržavao velike kompozicije, ali najveća od svih, epska “The End” će ostati do kraja života grupe kao jedan od njenih kreativnih peakova.

Doduše, putanja uspjeha albuma nije bila linearna prema vrhu, jer kad je grupa krenula u pravcu studija, izdali su singlicu „Break on Through“, koja prolazi nezapaženo. Pada odluka da se na sljedećoj singlici stavi pjesma „Light My Fire“, Robieja Krigera. No, i tu se situacija zaplela, jer je bila preduga za singlicu, nakon natezanja, ipak je svjetlo dana ugledala trominutna verzija i .. penje se na prvo mjesto Billboarda.

Kad je album izašao, teren je već bio spreman, povijest je bila tu, čekala da bude ispisana!

A u brojkama ona izgleda otprilike ovako, album je prodan u tiraži od 20 milijuna primjeraka, na vječnoj “500 najvećih“, Rolling Stone magazina se nalazi na #42. mjesto, da bi ga 2015. godine Library of Congress odabrao za National Recording Registry, kao kulturno, umjetničko i povijesno dobro!


The Doors – “The Doors” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci