Mike Bloomfield – “Don’t Say That I Ain’t Your Man”

Svibanj – 1994.

Današnjim generacijama, a pogotovo onima koji nemaju interesa za muziku u svom izvornom obliku i lijeni su za ikakvo istraživanje, ime Mike Bloomfield ništa ne znači.  S druge pak strane, spomenete li ovo ime u prisustvu ljubitelja muzike koji su živjeli u prošlom stoljeću i živjeli muziku kao način života, ime Mike Bloomfield je ime koje se izgovara s poštovanjem i skida se kapa na njegov spomen.
Odakle ovakva disproporcija?

Kao prvo, Mike Bloomfield nije više među nama. Još je davne 1981. godine preuzeo kartu i krenuo na put prema sv. Petru. Ovisnost je uzela još jedan život i kao da to nije bilo malo, uzela je jednog od najvećih blues gitarista koje su ikada hodali ovom kuglom.

Kao drugo, blues u formi kojeg je njegovao Mike Bloomfield je danas ipak stvar prošlosti (i možda neke daleke budućnosti!).


Mike Bloomfield – “Last Night”

Kao treće, Mike Bloomfield iza sebe nije imao propagandnu mašineriju, koja bi njegovo ime, lik i djela držala „budnim“ i pod svjetlima reflektora dugo, dugo godina nakon što je otišao.

I kao četvrto, možda najvažnije, Mike Bloomfield nikad nije sebe vidio kao zvijezdu i tako se i ponašao. Cijeli je život proveo bez i jednog ispada, karakterističnih za razmažene rock zvijezde. Cijelog je života svirao s muzičarima s kojima je on htio svirati i pri tom u potpunosti zanemarivao komercijalnu komponentu.

Kako i čorava koka nađe zrno tako je i on “uboja” hit s Stephen Stillsom i Al Kooperom, kad je njihov album “Super Session” zatresao top liste diljem svijeta. Ni nasljednik snimljen samo s Al Kooperom “Live Adventures Of Mike Bloomfield & And Al Kooper”, nije lošije prošao, osiguravši autorima besmrtnost i stabilne prihode. Za Bloomfielda je ovo značilo ono najgore, redovna opskrba drogom, koja ga je i došla glave na kraju balade.

Blues je kao forma daleko življi u Americi nego u ostatku svijeta, iako se ni tu ne može u potpunosti svesti na marginalnu formu, jer još uvijek živi u “džepovima” diljem zapadne polutke.

Kako bi se otrgnuo zaboravu velikan koji to ne zaslužuje, matična diskografska kuća je na tržište lansirala album “Don’t Say That I Ain’t Your Man“, koji pokriva petogodišnje razdoblje rada Mike Bloomfielda, koje je ujedno i njegovo najplodnije.


Mike Bloomfield – “Albert’s Shuffle”

U razdoblju koje pokriva ovaj album Mike Bloomfield je svirao s grupama The Electric Flag, te s The Paul Butterfield Blues Bandom. (U ovom periodu su izdani i albumi “Super Session” i “Live Adventures Of Mike Bloomfield & And Al Kooper”)

Bilo je to vrijeme kad je Mike Bloomfield smatran kao pandan Alexis Korneru u Americi. Nažalost, taj je epitet ostao samo na nadanjima i željama, jer u biti, Mike nikad nije imao šansu u Americi napraviti ono što je Alexis Korner napravio u Engleskoj.

“Don’t Say That I Ain’t Your Man” je album kojeg se mora imati, kako radi upoznavanja s poviješću, tako i radi užitka kojeg donosi svojim sadržajem.

Esencjalno za svaku kolekciju koja pretendira na ikakvu ozbiljnost.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci