Joan Jett – „Bad Reputation“

Svibanj – 1980.

Poprilično konfuzna, pa i komplicirana priča se isplela oko albuma prvijenca Joan Jett.
The Runaways su se razišle kud koja, ostavivši iza sebe ništa drugo do praznog bankovnog računa aktera. (ne sumnjam da je diskografska kuća profitirala na prvoj velikoj ženskoj rock grupi!).

Joan Jett (rođ. Joan Marie Larkin), se našla na vjetrometini. Zajedno s producentom Kenny Lagunom, ulazi u studio i uz pomoć studijskog benda Roll-Ups snima novi materijal za album prvijenac.  U studiju su još bili članovi grupe Blondie,  Clem Burke i Frank Infante, te Steve Jones i Paul Cook iz Seks Pistolsa. (prateći band The Blackhearts ce oformiti kasnije)

Samo snimanje je u potpunosti financirao Kenny.

Snimljeni materijal je ponuđen mnogim kompanijama, ali ni jedna nije bila voljna objaviti album. Ne imajući baš izbora,  Joan i Kenny odlučili krenuti u solo avanturu.


Joan Jett – „Bad Reputation“

U vlastitom aranžmanu izdaju album pod nazivom „Joan Jett“. Nisu čak ni potpisali distributivni ugovor, već su album prodavali direktno, na koncertima i u dogovoru s prodavaonicama vinila.
za divno čudo, album se kao takav, bez ikakve reklame, osim dakako, impresija s koncerata koji su se brojali stotinama u kratkom vremenu, odlično prodavao, što je napokon upalilo zeleno svjetlo Boardwalk Recordsu, koji preuzima uzde. Album se prearanžira, mijenjaju mu ime u „Bad Reputation“, te lansiraju nekoliko singlica.

Neobično je to što je najhitoidnija singlica, naslovna „Bad Reputation“, izdana četvrta, godinu dana nakon izlaska albuma.

Ni tu nije kraj. Singlica “You Don’t Own Me”, izdana u Europi kao prethodnica albuma, na „b“ strani nosi ranu verziju budućeg velikog hita Joan Jett, “I Love Rock ‘n’ Roll”.

Uglavnom, o ovom albumu i događaja oko njega bi se mogla napisati lijepa knjiga.

A što je bilo nakon njegovog izdavanja pod imenom „Bad Reputation“, je dio rock’n roll povijesti.


Joan Jett – „Bad Reputation“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci