Camel – “Moonmadness”

Travanj – 1976.

Canterbury grupa Camel izdanje četvrti album „Moonmadness“.

Bilo je to nestrpljivo očekivano izdanje, jer pothodnik „The Snow Goose“ i pored uzburkanog nastajanja, priskrbljuje grupi status velike. Naime, radilo se o uglazbljivanju istoimenog romana, no, autor je povukao dozvolu za objavljivanje, te je na kraju album izdan kao instrumentalan, s napomenom da je inspirativno naslonjen na roman.

Bio je to pun pogodak i postaje najveći album grupe do tada. Iako pod pritiskom, grupa ulazi u studio i snima nasljednika. Očekivanja su odlazila visoko i … , ispunila su se. Album „Moonmadness“ uzlijeće i na top listama, te s trona najuspješnijeg skida prethodnika.
Bio je to nažalost i posjedni album originalne inkarnacije.

Interesantan je koncept albuma. Iako labav ipak je koncept. Svaka se kompozicija oslanja na karakter jednog od članova i time zvučnu sliku gradi od mozaika nastalog spajanjem tih fragmenata. Originalno nema što, jer su u biti međuljudski odnosi i „personality“ svakog člana pretočeni u zvuk.


Camel – “Song Within A Song”

Uz ovaj album je vezana još jedna, pomalo bizarna činjenica. Grupa Camel nije sve do 2018.godine izvela cijeli album „Moonmadness“ u živo. Iako se radi o kreativnom vrhuncu grupe, uz to još i najkomercijalnijem izdanju, ostaje pomalo nejasan razlog. S ove vremenske distance vjerujem da ga ne treba ni tražiti.

I još jedna, ali ne i posljednja zanimljivost na albumu, posljednja kompozicija “Lunar Sea”, završava s minutu dugim efektom vjetra. Na nekim edicijama, kad igla dođe do kraja, preskoči na početak efekta („terminal groove” efekt), te time u neku ruku ukazuje na beskonačnost, kako muzike samo i samog života.

Iako je album “Moonmadness“ bio kreativni vrh originalne inkarnacije, grupa Camel je nastavila s dobrim/odličnim izdanjima, postajući time jedna od perjanica Canterbury scene i progresivnog rocka uopće.


Camel – “Moonmadness” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci