Van der Graaf Generator – “Present”

Travanj – 2005.

Dream come true za sve sljedbenike velikog Van Der Graaf Generatora, kad je 2005. godine u Travnju izašao album „Present“.

Čekanje dugih, dugih 28 godina se isplatilo, jer bio je to prvi album grupe nakon albuma „The Quiet Zone/The Pleasure Dome“, izdanog 1977. godine.

O kojem se događaju radilo svjedoči i činjenica da se samo za ovaj album ponovo pokrenula diskografska kuća Charisma Records, koja je već dugo godina bila ugašena, a čiji je pulen bio VDGG. Ponovno pokretanje Charisme je popraćeno re-izdanjem cijelog opusa grupe kao i solo albuma Peter Hammilla. Ukratko, izlazak albuma je bio događaj godine, a uostalom cijela godina je bila godina Van Der Graaf Generatora u prog krugovima, i ne samo u njima.


Van Der Graaf Generator – “Every Bloody Emperor”

Sam nastanak albuma ima svoju priču. Naime, Peter Hammill je dugo godina odbijao bilo kakvu ideju i inicijativu da se VDGG ponovo oformi, jer ruku na srce i nije imao razlog. Njegova solo karijera je bila u permanentnom usponu, tako da  za grupu i nije bas previše mario.

No, 2004 godine VDGG priređuje dva nenajavljena koncerta i na pozornici se tom prilikom dogodila magija. Planula je stara iskra, te je Peter ipak odlučio, grupa kreće prema studiju.

Imajući odriješene ruke, ekipa je nakon stotina sati provedenih u studiju iznjedrila album, koji je svojom svježinom i pristupom instant zarobio cijeli krug sljedbenika i svih koji su imali oči uprte u studio gdje se snimao.

Album „Present“ se sastoji od dva diska, na prvome su autorske kompozicije, briljantne vinjete nepogrešivog šarma i pečata VDGG, koji je i nakon kvarat stoljeća od prethodnika, ponovo, po tko zna koji put, osvijetlio nove staze kojim se grupa kretala.


Van der Graaf Generator – “Boleas Panic”

Drugi CD se sastojao od improvizacija, jer grupa je bila poznata po improvizacijama, kako na pozornici, tako i u studiju, a nije tajna da je većina kompozicija koje su kasnije dobile neki finalni oblik, nastala baš iz tih improvizacija. Ukratko, vjerojatno će povijest jednog dana staviti znak jednakosti između imena grupe i improvizacije.

Stoga i jest čudno da grupa u svom opusu nije de facto imala zabilježen taj segment stvaralaštva, osim veoma siromašno snimljenog „Time Vaults“.


Van der Graaf Generator – “Manuelle”

Iako tretirano kao remek djelo u krugu sljedbenika, i kao veoma dobar/odličan album sa strane kritičara, na uspješnoj turneji koja je uslijedila nakon izlaska albuma VDGG izvodi samo dvije kompozicije s albuma, “Every Bloody Emperor” i “Nutter Alert”?? Ovo je teško objasniti i stručnjacima, jer vjerojatno samo Peter Hammill ima odgovor na ovo pitanje.

Bilo kako bilo, album „Present“ predstavlja uvod u zrelu fazu života grupe, kad će početi redovno izdavati albume, od kojih će svaki nositi nešto svoje, mnogi ono nešto novo, a svi pečat jedne od najvećih grupa svih vremena, Van Der Graaf Generatora.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci