Ben E. King – “Stand by Me”

Travanj – 1961.

Ben E. King snima jedan od svojih najvećih hitova “Stand by Me”.

Povijest ove pjesme je tipična priča u rock ‘n’ rollu i jedna od onih “slučajnih koje su bile snimljene“. Naime, Ben i njegov bend su bili u studiju i snimali “Spanish Harlem”, koji će postati njegov prvi #1 hit. Kako je ostalo nešto vremena do isteka termina u studiju, Ben je počeo pjevušiti i sebe pratit na klaviru. Melodiju je prihvatio Mike Stoller, te za njim Jerry Leiber.

U roku od par minuta se nazreo kostur kompozicije, te su pozvali natrag muzičare koji su već napustili studio. Te su je večeri dovršili i snimili.
Ostalo je povijest.

Doduše, Ben E. King priča ovu priču, dok autorizirani duo, Stoller i Leiber pričaju malo drugačiju. No, sve to skupa nije uopće bitno.


Ben E. King – “Stand by Me”

“Stand by Me” izlazi i u trenutku zarobljava sve top liste. Na albumu se našla tek nakon dvije godine!? Osvanula je na Benovom albumu “King’s Don’t Play That Song!”. Čudno čak i za ta vremena, ali istinito.

Rašireno je vjerovanje da je lirika, pa i sam naslov pjesme ljubavni. Čak ju je i Lennon u svojoj obradi slikom i izvedbom prikazao kao ljubavnu pjesmu. No, ona to u originalu nije. Radi se o vjerskoj pjesmi, ili u slengu “spiritual song“. Sam naziv je uzet iz Biblije, Psalam 46:2c, treća linija drugog poglavlja “Stand by Me”.
Toliko za povijest, jer ovaj podatak, koliko god nepoznat u kontekstu popularnosti i mnogobrojnih obrada kao ljubavne pjesme uopće nije bitan.


John Lennon – (Ben E. King) – “Stand By Me” / službeni video

Pjesma je shodno svom statusu na top listama i pozicijama obrada (oko 400 registriranih i još toliko neregistriranih), donijela ogroman novac autorima. Ukupno je samo na autorskim pravima zaradila 17 milijuna funti (20 milijuna Eura!). Ova je suma smješta na šesto mjesto najkomercijalnijih pjesama svih vremena. Polovina sume je otišla Ben E. Kingu!

Pjesma “Stand by Me” je 2015. godine ušla u “National Recording Registry by the Library of Congress”, čime je proglašena za nacionalno blago.

Šest tjedana nakon inauguracije na to časno mjesto, Ben E. King umire.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci