Jethro Tull – “Benefit”

Travanj – 1970.

Jetro Tull izdaje treći album “Benefit”.

Grupa je ušla u studio nakon iscrpljujuće američke turneje na kojoj su promovirali prethodnika, album “Stand Up”. Album je polučio ogroman uspjeh, te je i turneja bila toliko uspješna da je grupa dobila odriješene ruke za sljedeći projekt.

Nošeni krilima uspjeha, Anderson & Co ulaze u studio i u njemu pokušavaju prenijeti atmosferu koncerata koji su iza njih. Pri tom su počeli s eksperimentiranjem u studiju, što je bilo u trendu. Nisu išli toliko daleko kao neki suvremenici, ali u finalnom proizvodu se i te kako vidi utjecaj tog traženja.

Za razliku od prethodnika “Benefit” poprima nešto tamnije boje, a kompozicijski biva daleko zreliji. Kompletan se izričaj grupe formirao, pogotovo što je na ovom album po prvi put došao John Evan na klavijaturama, koji je ostavio ogroman slobodan prostor Andersonu da se posveti komponiranju, flauti i akustičnoj gitari.

Nažalost, bio je to posljednji album Glenn Cornicka, lucidnog basiste koji je u sjeni i te kako zaslužan za prve proboje grupe.


Jethro Tull – “To Cry You a Song”

Album “Benefit” ne biva toplo primljen od strane službene kritike. Rolling Stone ga čak proglašava “tromim i glupim“, da bi po svom dobrom običaju, nakon dvadesetak godina u potpunosti promijenio stav prema ovom albumu. Putanja od negiranja do potpunog priznanja je otprilike ista kod svih velikih nakladnika koji su pokrivali muziku tog doba. Izuzetak su bili mali, neovisni izdavači, od kojih su neki ipak vidjeli album u pravom svjetlu. (tipična priča rock’n rolla!)

Album je sa sobom donio standarde grupe koje će redovno izvoditi na koncertima u budućnosti, pa i s te strane albumu treba odati priznanje. No, ono najveće jest u pripremi terena za remek djelo grupe, “Aqualung”, koji je naslijedilo album “Benefit”, pokupivši svu esencu prethodnika, dignuvši je na viši nivo.

Danas je album “Benefit” klasik i dokument svog vremena. Rasadnik je pjesama koje dan danas nekim čudnovatim životom žive, svježe i samozatajne.

Album „Benefit“ je prošao trnoviti put, od negiranja do uzdizanja u nebesa i sebi pronašao mjesto u povijesti muzike.

A ono je veoma visoko!


Jethro Tull – “Benefit” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci