The Doors – “L.A. Woman”

Travanj – 1971.

The Doors izdaju šesti i posljednji album u originalnoj postavi, “L.A. Woman”. Nedugo nakon izlaska albuma Jim Morrison odlazi na svoje posljednje putovanje, u Pariz, gdje ga mrtvog u kadi pronalazi Pamela Courson, tadašnja djevojka.

Uzrok smrti, zatajenje srca (autopsija nije napravljena te su se pojavile spekulacije o drugim uzrocima, ali povijesno gledano, bez temelja).

U međuvremenu album krči sebi put na top liste potpomognut singlicama, “Love Her Madly” i “Riders on the Storm”. Sniman je u dahu, tako da je i pored obilja snimljenog materijala bio gotov u deset dana. Kakav je materijal bio, svjedoči jubilarno izdanje, kad je u povodu 40 godina od izlaska, lansirana proširena verzija albuma. Na drugom djelu albuma su pjesme koje nisu našle mjesto na originalom izdanju kao i različite verzije onih koje jesu. Sve u svemu, bogatstvo koje je donijelo ovo izdanje svjedoči o lucidnom i nadasve kreativnom vrhuncu grupe, kako instrumentalno, tako i poetski.


The Doors – “Cars Hiss By My Window”

Na albumu se grupa vraća svojim korijenima u bluesu, iako to nije bio korak natrag, već veliki iskorak naprijed, jer je izričaj grupe na albumu evoluirao u čudesnu mješavinu soula, bluesa, funka, psihodelije i dakako, rocka.

Na njemu su se našli standardi grupe, te ni jedna kompilacija nakon ovog albuma nije postojala da nije nosila bar tri do četiri pjesme s njega. U tom kontekstu pomalo zbunjujuće zvući podatak da je stalni producent grupe Paul A. Rothchild odustao od snimanja, jer ga je iritirala “niska razina kvalitete svirke” (ma što to u ovom slučaju značilo!). Tako je za producentskim pultom sjeo bivši tonac Bruce Botnick, što se u finalu, namjerno ili slučajno, pokazalo kao pun pogodak.


The Doors – “Riders On The Storm”

Album je izašao i instant počeo penjanje po top listama. U Americi dolazi do #9. mjesta Billboarda, dok u UK stiže do #28. mjesta. Bitno je za napomenuti, da album nije imao skoro nikakvu reklamu po izlasku, a grupa je prije njegovog izlaska održala samo dva (rasprodana) koncerta u cilju promocije. Drugim riječima, glas o albumu se kao i u slučaju koncerata Led Zeppelina širio usmenom predajom (danas nezamislivo!).

I sve je to bilo prije vijesti o smrti Jim Morrisona.
Svi znamo što je došlo nakon nje.


The Doors – “L.A. Woman” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci