Television – “Adventure”

Travanj – 1978.

Television izdaju drugi album “Adventure”.

Zablistavši na rock nebu kao kometa albumom prvijencem “Marquee Moon”, Television kreću korak dalje. No, taj korak dalje je bio istovjetan iskoraku pred provalijom.

Album nije dostojno naslijedio prethodnika, poglavito jer je donio grupu u nešto mirnijem i umivenom izdanju, što je bilo daleko od trenda, ali i samog smisla postojanja u to vrijeme.

Problem albuma je bio, ali i donekle ostao, na nekoliko razina. Prva je bila produkcija koja je “kultivirala” sirovost prvijenca, ali i same grupe, koja se lirikom odmakla od buntovnog iznošenja negativnosti društva u kojem su obitavali.

Album je tako i primljen, rijetki su mu davali ocjenu koja bi se mogla usporediti s prethodnikom, većinom je prevladavalo mišljenje da album nije loš, ali daleko od briljantnog prethodnika. Takav je status zadržao do današnjih dana.


Television – “The dream’s dream”

Slušajući ga danas teško se oduprijeti sterilnoj komponenti koja tu i tamo izvire iz njega, ali istovremeno, s čisto muzičke strane, to je dobar album, smislen i nadasve nadahnut, ali nekim drugim izvorima od prethodnika. Vjerojatno mu je to bila i najveća mana u danima izlaska.

I u tim danima je na Billboardu prošao daleko, daleko lošije od prethodnika, dok se u UK penje na #7. mjesto nacionalne top liste albuma, što donekle poentira na status kojeg album ima danas.

Stoga, ako je “Marquee Moon” remek djelo epohe i briljanti izraz muzičkih težnji benda, “Adventure” je lijep, slušljiv album, koliko na granici “l’art pour l’art” smisla, toliko kanaliziranog u globalno rock okruženje.


Television – “Adventure” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci