King Crimson i “2015 Record Store Day”

Travanj – 2015.

“Record Store Day” koji se obilježio 2015. godine u Travnju je donio fanovima grupe King Crimson ugodna iznenađenja.

Robert Fripp je odlučio za taj dan, 18. Travnja, izdati, ni manje ni više, nego tri albuma. Sva tri su snimljena u živo, i pokrivaju poprilično veliko vremensko razdoblje djelovanja grupe King Crimson.

“DGM Live”, web dućan Frippove tikete, “Discipline Global Mobile”, je na svjetlo dana lansirao albume snimljene između 1969. i 1972. godine. No, ovo i nisu posve nova izdanja, jer su već bila dostupna članovima “King Crimson Collectors’ Club”. Drugim riječima, ono što je do sada bilo dostupno pojedincima, sada je svima.

Prvi od albuma je “Live at the Marquee, July 6″,1969”, koji je snimljen dan nakon što su King Crimson imali prvi nastup i to pred par stotina tisuća ljudi, na koncertu Rolling Stonesa u Hyde Parku. Isto tako, snimka kronološki datira prije izdavanja prvijenca koji je promijenio tokove muzičke umjetnosti dvadesetog stoljeća, “In the Court of the Crimson King”.

Drugi album “Live at the Marquee, Aug. 19, 1971”, je snimljen za nastupa King Crimsona u Marquee klubu, za vrijeme rada na albumu “Island”. Ova se snimka smatrala izgubljenom, sve tamo do 2012. godine, kad je slučajno pronađena u arhivi diskografske kuće.

I treći album, “Live in Guildford, Nov. 13, 1972”, je snimljen za engleske turneje i prvi je u stvari nastup najjače i najpoznatije postave ove velike grupe. Nažalost, za razliku od mnogih izdanja za “Record Store Day”, ovaj će biti izdana samo na CD formatu, ali ne i na vinilu.

Za one koji nisu upoznati s ovim događajem, sama mala notica.
“Record Store Day” je međunarodni događaj kojim se svake godine u trećoj suboti u četvrtom mjesecu, slavi status i zasluge nezavisnih vlasnika muzičkih dućana. Tog se dana okupljaju fanovi, umjetnici i na tisuće nezavisnih dućana širom svijeta. Sve je počelo 2007. godine, i veoma brzo se inicijativa proširila na globalnoj razini.

O ovom događaju, jednom drugom prilikom.

Povezani članci